Afbeelding
Foto: Sophia van Tol

Haagse scholen worden monument

Als het aan de gemeente ligt, worden zestien (voormalige) scholen aangewezen als monument. Waaronder kenmerkende gebouwen in de Keizerstraat, Tesselsestraat, Neptunusstraat en aan de Abbenbroekweg.

In de afgelopen vijftien jaar heeft de gemeente monumentinventarisaties uit laten voeren naar verschillende tijdvakken en specifieke onderwerpen daarbinnen. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar Indisch erfgoed, maar ook naar religieus erfgoed en naar scholen. In de periode 2015-2018 heeft er een verdiepend onderzoek plaatsgevonden naar de Haagse schoolgebouwen. De uitkomst van het onderzoek geeft aanleiding om, naast de huidige 14 Haagse scholen die als rijks- of gemeentelijk monument geregistreerd staan, nog 16 scholen aan het monumentenregister toe te voegen.

In vijf van de zestien gebouwen op de lijst wordt nog daadwerkelijk lesgegeven, de andere genomineerden hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. Maar volgens wethouder Robert van Asten hebben veel mensen nog steeds bijzondere herinneringen aan de gebouwen en dragen de (voormalige) scholen allemaal met hun eigen verhaal bij aan de rijke en diverse geschiedenis van Den Haag.

Met het verkrijgen van de monumentenstatus wordt een gebouw behouden voor toekomstige generaties. Vorig jaar zijn al 30 bijzondere Haagse winkelpanden aangewezen als monument. Begin 2023 zal het college de aanwijzingsprocedure starten voor bijzonder Indisch erfgoed in Den Haag.