Afbeelding
Foto: Sophia van Tol

ORAC's Douzastraat toch terug na bezwaar bewoners


De ORAC's in de Douzastraat die de gemeente op last van de Raad van State eerder moest verwijderen, zullen in een nieuw plan vrijwel op dezelfde plek worden teruggeplaatst.

Iets meer dan een jaar geleden stapten bewoners van de Douzastraat naar de Raad van State, nadat de gemeente had besloten om drie ORAC's in de straat te plaatsen, vlak naast een ondergrondse gasleiding en pal voor de deur van bewoners. In verband met onder andere explosiegevaar besloot de Raad dat de gemeente de containers toen moest weghalen. Inmiddels is, na een zoektocht naar alternatieve locaties, nagenoeg dezelfde plek aangewezen voor de toekomstige ondergrondse containers, tot onvrede van de bewoners.

In het nieuwe plan zullen de containers iets meer richting de hoek met de Jan van Houtstraat worden geplaatst, en zullen er geen drie maar twee ORAC's terugkomen, waardoor een grotere afstand tot de gasleiding wordt aangehouden. Andere onderzochte locaties, waaronder diegene die voorgesteld zijn in de zienswijzen, bleken niet geschikt in verband met kabels en leidingen, stelt de gemeente. Ook overschreden zij de wettelijk bepaalde afstand van 125 meter, die huishoudens moeten overbruggen tot een vuilcontainer.

Bewoners van de Douzastraat waren met stomheid geslagen nadat zij per brief werden geïnformeerd over de terugkomst van de containers. Volgens hen zijn er geen klachten geweest over de loopafstand tot vuilcontainers na verwijdering van de eerder geplaatste ORAC's. De gemeente bevestigd dat in de beantwoording van de schriftelijke vragen die raadsleden eerder indiende over de plannen: "Voor de hoeveelheid huishoudens is eerder gekozen voor de plaatsing van drie containers op deze locatie. Nu de afwezigheid van containers op deze locatie niet heeft geleid tot klachten en/of ernstige problemen met bijplaatsingen en de containers voorzien zijn van sensoren is gekozen voor het plaatsen van twee containers."

Bewoners overwegen om opnieuw naar de Raad van State te stappen en wat de ChristenUnie en SGP betreft komt er nog een debat over de zaak. Het definitieve plaatsingsplan wordt naar verwachting in september 2022 vastgesteld en gepubliceerd.