Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Ons motto is, mensen in contact brengen met surfen, maar vooral ook met de surf lifestyle”

De Hart Beach Quicksilver Surfschool, gevestigd op het Noorderstrand vlakbij de haven, is het gehele jaar geopend. Naast de surfschool is er ook een restaurant en een surfshop gevestigd. Een van de maanagers, Hanna Boers, geeft uitleg over de surfschool en gaat ook in op andere aspecten van zowel het surfen als het skaten. 

"Hart Beach is een echt familiebedrijf", vertelt Hanna meteen. "Er heerst hier een echte familiesfeer, die ook doorwerkt in het personeel, maar ook de klanten die hier komen. Of je nu komt shoppen, in het restaurant gaat zitten, of komt surfen, iedereen kent elkaar best goed. We doen ook veel leuke dingen samen waardoor er een prettige sfeer heerst”. De Schuitema-broers zijn de eigenaren van de strandtent en surfschool, maar hun vader heeft het bedrijf al in 1971 opgericht. "Dit is de alleroudste surfschool van Nederland en één van de grootste surfscholen van Europa", licht Hanna toe. 


De afgelopen jaren zijn er veel lessen geweest maar tegenwoordig komen mensen ook boards en suits huren, vertelt Hanna, “We hebben heel veel surfers, want surfen is eigenlijk gewoon heel hip." De ligging van de surfschool is ook heel bijzonder. Als je een landkaart ziet is het gebied eigenlijk een puntje van Nederland, en daarnaast is er natuurlijk nog het havenhoofd. "Dat scheelt enorm en geeft heel veel bescherming tegen heftige wind", legt ze uit.


Zowel jong als oud klopt aan bij de surfschool. "We hebben al leden vanaf diploma A. Soms al van 5.5 jaar, maar meestal schrijven we jeugdleden in vanaf 6 jaar." Tegenwoordig is er ook een programma voor kinderen vanaf 2 tot 5 jaar, ‘Little Hart’ genaamd. "Dan gaan we op het strand met schuimrubberen surfboards het surfen al een beetje leren. Na de zomer gaan we voor deze doelgroep 10 weken cursussen starten. Zolang je kunt lopen en niet te angstig bent om een keer in het water te vallen, kun je hier zeer zeker terecht", vertelt de manager trots.


"Er lopen hier ervaren leraren rond. Daarnaast hebben we ook nieuwe leraren die hier komen leren lesgeven. Ook hebben we tot en met eind augustus surf camps, waar begeleiders bijzitten. Op 24 september hebben we het Boardriders Event: surfen, skaten, clinics en live muziek. Super leuk om de zomer mee af te sluiten dus." Ook komen er nog filmavonden en surfboard testweekenden aan in september.


Naast de surfschool is er ook een shop en het restaurant. Maar bij de surfschool is het allemaal begonnen: "het zijn in feite bedrijfjes naast elkaar onder één paraplu." 


Hele jaar geopend

De surfschool is het hele jaar geopend. "Er wordt nu geleidelijk ontdekt, dat surfen ook in de winter mogelijk is. Je gaat dan ingepakt, als een soort pinguïn, het water in. Dan zijn er ook vaak de mooiste golven en de rustigste zee", legt Hanna uit. In de winter zijn er ook warme douches, dat zorgt ook voor steeds meer aanloop bij de surfschool.


Niet alleen het surfen zelf is belangrijk, volgens de school, maar ook het hele leven eromheen: "Ons motto is, mensen in contact brengen met surfen, maar vooral ook met de surf lifestyle." Ook gezond en lekker eten en mooie spulletjes in de shop horen daarbij. "Het gehele jaar zijn bij ons bikini's, badslippers en mooie surfspullen te koop”. En daarnaast worden er ook surfwedstrijden georganiseerd met een grappig randje: "Iedereen mag meedoen op een softtop, en waar wij dan op letten zijn dingen als de slechtste drop in, rare salto's vanaf je board en dergelijke. Het gaat vooral om de lol ervan inzien."


Ook voor skaten kan je goed bij de strandtent terecht. "Daarnaast hebben wij hier ook een nieuwe skatebaan. Gewoon op het strand, dat vind je nergens ter wereld", lacht Hanna. Gek idee, skaten op het strand? Dat valt wel mee legt ze uit: surfen en skaten hebben een lange gedeelde geschiedenis, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Poolskaten is in Amerika ontstaan, toen zwembaden vanwege droogte leeg kwamen te staan en er geen golven waren om op te surfen. Ze werden toen gebruikt om in te skaten. "Hier komen ook super leuke mensen op af, die hier vroeger, als kind leerden surfen en als dertigers lekker komen skaten."

De eigenaren van de strandtent zijn al een tijd bezig met de realisatie van het project, en nu is de pool dan eindelijk werkelijkheid. De skatepool is dan ook al meteen enthousiast in gebruik genomen, maar desondanks zal er op 24 september nog een feestelijke opening plaatsvinden. Voor zowel skaters, surfers als andere levensgenieters is er dus genoeg te doen. "We zijn in feite van alle markten thuis, als het maar op de één of andere manier met surfen te maken heeft”, aldus Hanna Boers.

Tekst: Nico Mos