Afbeelding
Foto: Dick Teske

Dienst aan Zee krijgt daverend slotakkoord in Bethelkerk

In 1978 startte organist Sander van Marion met een vernieuwend concept: een muzikale Dienst aan Zee. Was muziek in de kerk toen vooral nog een bijzaak, bij de Dienst aan Zee staat de muziek juist centraal. Maar na 44 jaar komt er een eind aan de muzikale diensten onder leiding van Sander van Marion. Op 11 september aanstaande is de laatste Dienst aan Zee in de Bethelkerk.

Sander van Marion begon zijn loopbaan in 1958 als organist van de, inmiddels gesloopte, Prins Willemkerk. Toen de gereformeerde gemeente in de jaren '70 verhuisde naar 'de overkant', oftewel naar de Bethelkerk aan de Jurriaan Kokstraat, werd Van Marion daar de vaste man achter de orgels. 

"Het is wel grappig, want toen ik op het conservatorium zat vond ik de huidige 'kerkmuziek' saai, maar ik kreeg er ook wel veel inspiratie door. Ik werd organist en heb door de jaren heen steeds meer muziek de kerk ingebracht", lacht Van Marion. "Als je bedenkt dat tegenwoordig een Cantate-dienst, een van de gewoonste dingen van de wereld is. Toentertijd was het echt vernieuwend. Ik richtte een kerkkoor op, dat ik De Cantorij noemde en ik nodigde ook gewoon leden van het Residentie Orkest uit om te komen spelen. Ik begrijp niet dat ik dat toen durfde. Maar ze vonden het ontzettend leuk om te doen."


Toen Van Marion in 1978 de eerste Dienst aan Zee organiseerde werd het nieuwe concept niet direct met open armen ontvangen. "Scheveningers van de oude stempel, zeg maar van mijn huidige leeftijd", zegt de 83-jarige met een knipoog. "Die waren in eerste instantie erg argwanend. Maar onder de jongeren was het direct een succes. De kerk zat jarenlang stampend vol en mensen kwamen van heinde en verre om de Dienst aan Zee bij te wonen."

Ook in corona-tijd gingen de Diensten aan Zee door. "Maar online en we maakten er iets meer een informatief programma van. Musici legden bijvoorbeeld uit hoe een instrument precies werkt. We waren ook op diverse locaties, bijvoorbeeld aan de haven. Maar we zijn ook met de beiaardier van de Oude Kerk de toren ingegaan en heeft hij laten zien hoe het carillon bespeeld wordt. Dat was heel leuk om te doen en de filmpjes werden heel goed bekeken", aldus Van Marion. "We kregen zelfs bericht uit Canada dat daar in het verzorgingstehuis geƫmigreerde Nederlanders gezamenlijk op zondag naar de video kijken. Dat is toch geweldig!"

Maar aan al het goede komt een eind. "De jongelui van toen werden ouder en jongelui van nu hebben andere interesses. 's Middags naar de kerk is ook een behoorlijke drempel geworden", legt Van Marion uit. "Dus toen hebben we besloten om te stoppen met de Dienst aan Zee. Maar niet voordat we een daverend slotakkoord geven."


Dat slotakkoord is op zondag 11 september aanstaande. De presentatie is in handen van Gert-Jan van den Ende, die ook weer het multimedia-gedeelte verzorgt. "Na afloop is er een hapje en een drankje, daarom start deze dienst eerder dan normaal, om 16.00 uur. Voorganger is predikant Koos Staat uit Andijk en de muzikale medewerking wordt verleend door het Concert Choir van de Amerikaanse Kerk onder leiding van John Bakker. Gijsbert Kok begeleidt het koor op orgel en de vleugel. Anke Bottema bespeelt de harp en Evelyn Heuvelmans is te horen op de hobo. Paul Madeiras bespeelt de viool. En ikzelf zal beide orgels bespelen en de vleugel. Het wordt echt een mooi slotakkoord deze allerlaatste Dienst aan Zee."


De laatste Dienst aan Zee is op zondag 11 september aanstaande in de Bethelkerk, aan de Jurriaan Kokstraat 175. Aanvang: 16.00 uur.


Tekst: Jill van Calsteren