Afbeelding
Foto: Dick Teske

Werken in de beste jachthaven aan de Noordzee

Van je hobby, je beroep maken. Het lukt niet iedereen, maar als het zover is dan weet je dat je zelden met tegenzin naar je werk gaat. Eén van die leukste banen van Scheveningen is misschien wel voor de havenmeester van Jachtclub Scheveningen. Bijna de hele dag op het water en het visitekaartje zijn voor één van de beste jachthavens aan de Noordzee, Fabian Buijs draait er zijn hand niet voor om.


Fabian is al zo’n 12 jaar havenmeester bij de Jachtclub Scheveningen. Samen met zijn collega havenmeester Sanne en extra hulp voor de zomermaanden zorgt hij voor het reilen en zeilen binnen de Scheveningse jachthaven. “In de wintermaanden is het redelijk rustig, dus dan kunnen we de grote onderhoudsklussen die er liggen, aanpakken. Denk aan het controleren van leidingen en het repareren van steigers. Daar kwam de afgelopen winterperiode de bouw van ons nieuwe drijvende clubhuis bij. Deze werd eind juni officieel geopend”, vertelt Fabian.


Vanaf mei neemt de drukte voor het team van de jachthaven toe. "Eigenlijk in aanloop naar de North Sea Regatta, die wij organiseren, neemt de drukte toe en daarna start het passantenseizoen. Dan wordt het echt druk in de jachthaven."

Dat beaamt Quinten, die deze zomer als vakantiebaantje de havenmeester ondersteunt. "Een paar weken geleden lagen de schepen hier nog in vier rijen naast elkaar. Toen kon je over de boten van de ene steiger naar de andere steiger lopen, zeg maar. Nu het seizoen op z'n eind loopt, is het wat minder druk." Hij heeft het reuze naar zijn zin in de jachthaven. "Dit is een stuk leuker dan vakken vullen bij de Albert Heijn", lacht hij.


De jachthaven is voor passanten het visitekaartje van Scheveningen. "Wij zijn het eerste aanspreekpunt als ze de haven binnenlopen", legt Fabian uit. "We zorgen dat de boot een plekje krijgt in de haven, vertellen ze over de faciliteiten en over wat Scheveningen te bieden heeft. Eerlijk is eerlijk, Scheveningen is één van de beste jachthavens aan de Noordzee. De voorzieningen zijn gewoon goed." "Dat is helemaal waar", valt Sanne bij, zelf ook fervent zeiler. "En er is voor ieder wat wils. Of het nu een gezin is met kinderen die hier op de bus kan stappen voor een dagje Madurodam, of een stel dat die avond lekker uit eten wil en op zoek is naar een goed restaurant. Dan hoeven we alleen maar te vragen: waar heb je trek in?"

Buiten de passanten houdt de havenmeester van de jachthaven ook een oogje in het zeil bij de 230 schepen van de leden van Jachtclub Scheveningen. "Tweederde daarvan zijn zeilboten, en eenderde zijn de vissersscheepjes. Het is wel leuk om te zien, veel van die vissersbootjes zijn van Scheveningers die vroeger op de visserij hebben gewerkt en nu zelf op hun eigen bootje nog wat vissen op zee", zegt Fabian. "Het is wel echt een andere wereld dan het zeilen, de visserij." "Op zich zou het leuk zijn als we misschien een keer wat kunnen organiseren waarbij informatie uitgewisseld wordt. Ik heb zelf ook hengels op mijn zeilboot en zou best wat tips willen hebben over het zeevissen", vult Sanne aan.


Tot slot is de Scheveningse haven ook het toneel van diverse zeilwedstrijden. Fabian: "We hebben vaak professionele zeilteams te gast hier in de haven voor trainingen en wedstrijden. Dat zijn echt professionals, die hebben de dure spullen, wedstrijdjachten en gaan er vol voor. Het is mooi om te zien dat onze jachthaven zo'n breed publiek aanspreekt."


Nieuwsgierig geworden? Neem zelf een keer een kijkje bij de jachthaven of het nieuwe clubhuis van Jachtclub Scheveningen aan de Hellingweg.


Tekst: Jill van Calsteren