Herinrichting kop Keizerstraat: gemengde gevoelens

Winkeliers in de Keizerstraat reageren ondanks reserves positief op de plannen voor de herinrichting van de kop van de Scheveningse hoofdstraat: ‘Blij dat daar eindelijk eens wat mee gebeurt’. De winkelstraat is al decennia slecht zichtbaar vanaf de boulevard en daar gaat verandering in komen, zo beloven vier schetsontwerpen gemaakt in opdracht van de gemeente. De ondernemers maken zich echter ook zorgen over alle werkzaamheden in en rond de Keizerstraat komende jaren. Ze houden hun hart vast, ondanks de plannen voor de ‘Kop’.


"Ik ben er blij mee”, zegt Marianne van den Berg, van Studio Scheveningen. Voor de duidelijkheid: dat was cynisch bedoeld. "Nog meer verbouwingen! Het komt allemaal tegelijk, de herinrichting, het plaatsen van een infiltratiesysteem, de bouw van de nieuwe rotonde. Niet handig, het is het een na het ander. Maar goed, eerst maar eens kijken wat er gaat gebeuren, volgend jaar.” De noodzaak tot herinrichting ziet de Scheveningse onderneemster wel degelijk. "De Keizerstraat is vanaf de boulevard niet zichtbaar. Toeristen komen hier, maar niet in grote mate. Wij vragen al acht jaar om verbetering. Mij is nog niet duidelijk of de dijk blijft zoals hij is. Liever niet, want een fietspad, groenstrook en de weg benemen het uitzicht op de Keizerstraat. Als toerist wordt je niet getriggerd af te dalen.”

Draaimolen

Ideeën heeft Van den Berg daartoe wel. "Een trap met brede treden om op te zitten en er moeten gewoon terrasjes komen, of een boot, zoals op Kijkduin. Zolang het maar iets is wat mensen doet terugkomen. Een jeu de boules baan wellicht?” Volgens collega Irene Tiebackx van La Caldera is verandering een must. "Wij merken als ondernemers de matige toeloop van toeristen. Ik zit hier al 22 jaar en elk jaar denk ik: het wordt beter, maar het gebeurt niet. Ik denk aan horeca op de kop van de Keizerstraat of een attractie ter plaatse. Misschien kan de draaimolen bij het Kurhaus hier een plek krijgen? De indeling van de ‘Kop' en de Kalhuisplaats is nu zo dat je er niets mee kan. Er valt best iets van te maken, bijvoorbeeld met een kioskje en terrasjes eromheen. Een ijsbaan 's winters is een goede optie lijkt me. Ik zal blij zijn als er iets positiefs uitkomt. Het is fijn dat er iets gaat gebeuren.”

“Ik hoop dat er wat gebeurt, zo snel mogelijk”, verzucht Ed Freek van het Hofje van Noman even verderop. De eigenaar van de bakkerij maakt zich zorgen over alle geplande werkzaamheden aan de Keizerstraat en de gevolgen voor de winkeliers die nu al op hun tandvlees lopen. “Prima dat het gebeurt. Het maakt niet uit wat er komt, als de aansluiting met de Keizerstraat er maar is. Het duurt echter allemaal zo vreselijk lang! Begin jaren ’80 sprak men al over herinrichting van de ‘Kop’.” Freek denkt aan horeca op de Kalhuisplaats. “Of een rond podium voor evenementen, kunstwerk of waterfontein. Er moet een toeristentrekker komen. Als je bekijkt hoeveel mensen op de boulevard lopen dan is het aantal toeristen dat hier komt een lachertje. Zie graag meer actie en minder gepraat vanuit de gemeente. Ik ben blij met elk plan dat onze winkelstraat beter maakt.”

Harry Oosterveen