Afbeelding
Foto: Dick Teske

Club Westwood viert 55-jarig bestaan met spetterend festival

Met de vijfenvijftigste verjaardag van Westwood in 2022 is de club de oudste discotheek van Nederland, die onder dezelfde naam, leiding en het motto van plezier en veiligheid opereert. Op zaterdag 2 juli wordt dit groots gevierd met alweer de vierde editie van het spetterende Westwood Festival. De Scheveninger sprak met mede-eigenaar en operationeel directeur Vincent Marshall, die praktisch opgroeide aan de Laan van Poot bij Houtrust: “Ik had wel de brains maar niet de zin om veel tijd aan school te besteden. Dus begon ik maar op mijn zestiende te werken in Westwood.”

Wanneer je praat over de oudste disco in het land, is het mooi om in vogelvlucht op de historie terug te blikken. In 1967 begon Hans Wiesman Club Westwood in Meer en Bosch. De club richt zich vanaf de start sterk op Haagsche studenten en trekt vooral het 18+ publiek van de omliggende tennis-, cricket-, hockey- en voetbalclubs als Quick en HBS. De toeloop was al direct zo groot dat het Theehuis uit zijn voegen barstte. Die populariteit nam grotere vormen aan en noopte de discotheek een aantal keer te verhuizen. Van een oude gerestaureerde (Wagen)schuur onder monumentenzorg naar – onder andere – het cachot van het voormalige Milva Kamp aan de Machiel Vrijenhoeklaan, tot de huidige locatie bij Houtrust aan de Laan van Poot in 1992. Vincent: “Na een hoop gesteggel met de gemeente werd deze plek als enig goed alternatief gezien. De Westwood is hier nieuw gebouwd.”


Van garderobe tot directie

Vincent Marshall woont met vriendin Kim sinds vier jaar met plezier op Scheveningen. Zoon Scott is er geboren. “Een Corona-baby; we hadden even de tijd, dus het was nu of nooit”, zegt Vincent lachend. Vincents loopbaan startte in de garderobe van Westwood. “Ik heb eigenlijk nooit een andere werkgever gehad! Ben blijven hangen: jassen aannemen, glazen ophalen, barkeeper, bedrijfsleider en nu mede-eigenaar. Mijn oom Douglas was directeur toen ik begon. Nu is hij met pensioen. Naarmate hij ouder werd, nam ik steeds meer de operationele zaken over. Westwood is een echt en hecht familiebedrijf. Samen met de vijf kinderen van oprichter Hans Wiesman houd ik de aandelen van de BV. Dat werkt perfect. Ik heb passie voor deze zaak. Nog steeds verveelt het geen moment.”


De kracht van Westwood

Concurrentie van reeds lang ter ziele gegane discotheken als de Tempel, Asta, Marathon en Toys, hadden geen impact op de Westwood. Integendeel. Vincent: “De kracht van Westwood is: blijf superbasic hetzelfde doen. Altijd. Ben ik van overtuigd. Niet met de hypes meegaan en nooit te geforceerd proberen om een hele hippe, trendy tent te worden. Op zaterdagen programmeren wij wel eens andere partijen, maar op de vrijdag weet je wat je krijgt: Westwood blijft een feestbunker waar we commerciële en vrouwvriendelijke muziek draaien voor vijf piek entree. Maar wel in een veilige omgeving met een streng deurbeleid. Die herkenbaarheid is belangrijk.”

Het hockeypubliek is afgenomen, maar de doelgroep komt nog steeds uit de omringende wijken. Vincent: “Hier zijn geen aanwaaiers. Wel jong publiek dat echt voor de Westwood komt om feest te vieren, aangevuld met leuke groepen dertigers. Wij bedienen hen nu onder meer met toffe themafeesten. Daarnaast focussen wij ons op bedrijfsfeesten en andere partijen. Onze wisselwerkingen met Scheveningse beach clubs zijn ook succesvol. Zij komen hierheen of wij hosten een stage op het strand. Partyconcepten als Happy Feelings of mijn idee ‘De Tijdmachine’ hebben een enorm (promotie)bereik.” 


Westwood Festival

Het 55-jarig bestaan van de Westwood wordt dik gevierd met een kraker van een festival. De vierde editie inmiddels. In 2017 zei oom Douglas tegen Vincent: "Als jij denkt dat het lukt, go for it!". En zo werd een nieuwe stap in de geschiedenis van de discotheek gezet. Vincent: "Een vol parkeerdek ging uit z'n dak. En vorig jaar oktober waren wij in coronatijd een van de weinige festivals die doorgingen, met topartiesten in de line-up als Bilal Wahib, Son Mieux en Goldband. Aanstaande zaterdag is Candy Dulfer onze headliner. Als je nog kaartjes wilt, moet je snel zijn!”


Meer informatie en de allerlaatste tickets voor het Westwood Festival vind je op www.club-westwood.com


Tekst: Alexander Serban