Afbeelding
Foto: sunglacier.nl

Uitreiking Over Hoop prijs

Ap Verheggen

“Wat krijg je als je een techneut, kunstenaar, generaal en ondernemer bij elkaar zet? Een fantastische uitvinding! En daarvoor zijn we vandaag bij elkaar.” Met die woorden begon voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zijn speech tijdens de uitreiking van de Over Hoop Prijs 2021 in het One Planet Clubhuis van Museon-Omniversum. De Haagse kunstenaar-uitvinder Ap Verheggen kreeg afgelopen vrijdag deze prijs voor zijn SunGlacier technologie. “Dit is echt een teamprestatie!” aldus een trotse Verheggen.

De SunGlacier kan water creëren op plekken waar mensen het het meest nodig hebben, zoals in de woestijn. Zo produceerde de machine dagelijks ruim 1.000 liter water in het snikhete Dubai.

Zon, zwaartekracht en lucht doen het werk. Verder heb je een zonnepaneel, accu, waterpomp, koeler en een vat nodig. Op die manier condenseer je waterdamp uit de buitenlucht en oogst je water. Om de werking van de watermachine te begrijpen, kan je aan een ijskoud blikje cola in de zon denken. Het blikje begint te zweten. De waterdamp in de lucht die tegen het blikje waait condenseert. Al snel rollen dan waterdruppels naar beneden.

Verheggen en zijn team zijn een voorbeeld voor anderen: out-of-the-box innovaties ontwikkelen voor een betere wereld. Verheggen bracht de juiste mensen samen, daagde hen uit om samen het onmogelijke mogelijk te maken.

Verheggens uitvinding is een treffend voorbeeld van duurzame innovatie, zoals je er meer ziet bij One Planet. Het Clubhuis is het startpunt van het dynamische One Planet NOW! Hier maak je kennis met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst en hoopgevende innovaties waardoor de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. Bedacht en geïnitieerd door (jonge) ontwerpers, ondernemers en onderzoekers. In oktober zal een prototype van de SunGlacier te zien zijn op het Innovatieplatform tijdens de festivalmaand You’ve Got the Power!