Afbeelding
Foto: Valentijn van Duijvendijk

Jeugd WK Zeilen 2022

Van 8 tot en met 15 juli komen de allerbeste jeugdzeilers van de wereld tot en met 18 jaar naar Scheveningen, voor de 50ste editie van het Jeugd WK Zeilen. De olympisch zeilkampioenen van de toekomst nemen het tegen elkaar op in elf verschillende disciplines. Op dit Jeugd WK in eigen land wordt Nederland vertegenwoordigd door een team van elf meisjes en jongens, begeleidt door drie coaches in acht van de elf disciplines.


Dat de wedstrijden in Scheveningen worden gevaren, beschouwt Jorien Hin, een van de Nederlandse deelnemers als een voordeel. “Wij hebben daar vaker getraind dan de andere teams. De stroom is daar hard, daar verdiepen we ons goed in, maar dat zullen andere teams toch ook wel doen.”

Voor Hin is één ding wel zeker, want daar heeft ze genoeg over gehoord. Voor haar en haar maatje Vera ter Horst wordt dit een levenservaring die ze nooit meer zullen vergeten. “Dit was ook mijn laatste kans omdat ik bij een volgend wereldkampioenschap te oud ben. Maar ik heb de verhalen van anderen wel gehoord: dit is een soort eens-in-je-leven ervaring die heel gaaf is.”

In de loop van de jaren groeide het Jeugd WK uit tot meer dan een krachtmeting van alle jonge talenten over de hele wereld op één centrale plek. Het evenement zorgt ook voor sociale cohesie van alle deelnemers onderling. Sociale activiteiten zijn ook in Den Haag een belangrijk onderdeel van het evenement met het doel vriendschappen voor het leven te creëren.