Afbeelding
Foto: jumpteam

Jumpteam: veertig jaar samen surfen op Scheveningen


Door Laura Goense

Jumpteam en fanatieke surfers zijn niet weg te denken van het Scheveningse Noorderstrand. Al veertig jaar bestaat de vereniging. Wat begon met een groepje windsurfers en een bouwkeet op het strand, groeide uit tot een club van ruim 1.500 leden en een jaarrond geopende accommodatie. Reden voor een jaar vol feest en activiteiten. 

Met een drijvend voorwerp de zee in gaan is al decennia verboden op Scheveningen. Tot begin jaren tachtig werden ook (wind)surfplanken daaronder verstaan. "Je moest elke keer als je de zee op wilde toestemming vragen bij de politie", zo herinneren de leden van het eerste uur zich nog. De windsurfers besloten zich te verenigen. In 1982 werd Jumpteam opgericht. Voor de veiligheid, en natuurlijk ook voor de gezelligheid.

“Niet alle strandtenten waren meteen enthousiast om ons erbij te krijgen als mogelijke concurrentie”, vertelt oprichter Joris Heerkens. Een horecavergunning kregen de surfers daarom niet. Er was een plek om surfspullen te stallen en een koude douche met een goor gordijntje. Met mooi weer ging – net als nu – de barbecue aan. 

Een tijdlang werd Jumpteam gesponsord door Pall Mall. Het waren de hoogtijdagen van het windsurfen. Grote internationale wedstrijden op Scheveningen, met Robby Naish en Stephan van den Berg, trokken tienduizenden toeschouwers. Sigaretten werden gratis uitgedeeld, het waren andere tijden. Al zijn sommige dingen niet veranderd: net als elke vereniging kan ook Jumpteam niet bestaan zonder de enorme inzet van vrijwilligers. “Met ruim honderd man werd de accommodatie vroeger elk jaar opgebouwd en afgebroken”, vertelt de huidige voorzitter Thierry Schmitter. Sinds 2015 is er een permanente vergunning. Jaarrond warme douches, lekkere broodjes, goede koffie en bovenal een reddingsboot en altijd wel iemand die een oogje op de zee houdt. Schmitter: “We werken op het gebied van veiligheid nauw samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Onze eigen boot wordt ook bemand door goed getrainde, vrijwillige schippers. Maar dat sporters elkaar helpen bij problemen, blijft voor de veiligheid op zee het allerbelangrijkste.”

Anno 2022 zijn het al lang niet meer alleen windsurfers en een enkele golfsurfer die zich in de branding wagen. Kitesurfen, suppen, wingfoilen, surfskiën; er zijn een heleboel sporten bijgekomen. Iedereen die een brandingsport beoefent en eigen materiaal heeft, kan lid worden van Jumpteam. Van mooi weer-kiters tot fanatiekelingen, bij de vereniging loopt van alles rond. Er wordt ruimte geboden voor jeugdprogramma’s, maatschappelijke evenementen en voor de topsport. Zo is Jumpteam van 9 tot 15 juli de uitvalsbasis voor de jonge wereldtoppers tijdens het Jeugd wereldkampioenschap kitefoilen in de nieuwe olympische Formula-klasse. 

Op een normale doordeweekse dag, is ’s ochtends vroeg – soms al om 06.30 uur – de kantine open voor surfers, op zoek naar de mooiste golven bij zonsopgang. Tijdens een dag met goede wind liggen er op het strand tientallen kites en windsurfzeilen. Nog eens tientallen – of zelfs honderden – surfen tegelijkertijd op zee. Ze komen met zuidwesters downwinden vanuit Hoek van Holland, of doen een rondje voor de deur, ter hoogte van golfbreker 42.

Napraten op het terras, een drankje bij zonsondergang, een feestje .. dat kunnen ze bij Jumpteam ook al veertig jaar. Ter ere van het lustrum traden afgelopen zaterdag De Kraaien op. Zanger Seb van den Berg is al van jongs af aan lid van de vereniging. Het onstuimige weer kon de pret niet drukken. Zelfs in de regen dansten de surfers uitgelaten door. Water en natte haren zijn ze immers wel gewend. Op naar de volgende veertig!