Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningse Dag weer ‘echt Schevenings’

Algemeen

De dag begon zaterdag 25 juni onder een zwaar wolkendek, maar naarmate hij vorderde werd De Scheveningse Dag in Muzee Scheveningen een zonnig gebeuren met veel bezoekers. Het Shantykoor Scheveningen had de stemming er meteen al goed in gebracht voordat om 11.00 uur de opening plaatsvond. Die werd dit jaar verzorgd door Nicole Vrolijk, de nieuwe voorzitter van de Stichting Donateurs Muzee Scheveningen. 

Op het voorplein zaten drie boetsters in klederdracht, gewapend met boetnaald en boetkatoen netten te boeten, en in een kraam ernaast kon men zien hoe de muts werd geplooid zoals die werd gedragen op het hoofdijzer. De meeste aandacht ging meteen naar de zevenjarige Nina Pronk, die was aangekleed in de Scheveningse zondagse dracht, die tot in de puntjes was verzorgd: blauwe omslagdoek met jak, zijden schort, een gebloemde muts op het hoofdijzer met gouden boeken en parelspelden, granaten slot om de hals en een gouden hartspeld op de doek. Zij was de jongste in dracht en zag er voorbeeldig uit, vooral ook nadat ‘hoofdvrouw-boetster’ Tini den Heijer nog een zorgzame hand aan het hoofdijzer had gelegd.

In Muzee en op de binnenplaats werd het een drukte van belang. In de Scheveningenzaal stond onder andere een kraam met een ruim aanbod van tweedehands boeken over – vanzelfsprekend – Scheveningen, en er was een rommelmarkt met een groot assortiment aan spullen, zoals een ‘driepits petroliestel’ waarop men nog vis zou kunnen bakken. Dat laatste was in dit geval niet nodig, want op de binnenplaats was er naast haring en gestoomde makreel gebakken vis in overvloed, waaronder de schar die de SCH 10 nog in de voorafgaande nacht dicht onder de kust had gevangen, en die een bijzonder lekkere smaak heeft omdat de vis zich daar met garnalen voedt. 

Liefhebbers van Scheveningse historie kwamen ogen te kort bij de fotogalerie van Jaap Pronk, met onder andere foto’s van de KNRM en het toenmalige Hospitaal Kerkschip De Hoop. Kunstenares Anneloes Groot toonde haar schilderijen van Scheveningse plekken, waarvan sommige al weer geschiedenis zijn. Tussendoor werden de gezellige gesprekken opgeluisterd met onder meer een klederdrachtshow uit Nunspeet en muzikale optredens van Shantykoor Scheveningen, Memories en de band Ragmob. Arie Spaans jr. sloot af met liedjes van Kopsmart in het Schevenings – de spreektaal waarmee de dag ook begonnen was.