Vlaggetjesdag op lijst voor cultureel erfgoed?

Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos wil dat 'haringhappen' bij de viskraam en Vlaggetjesdag op de lijst van cultureel erfgoed belanden. "We moeten zuinig zijn op onze tradities, waarvan er al zo veel verdwijnen of onder druk staan", aldus De Mos.

De Mos verkeert met zijn wens om 'haringhappen' bij de viskraam op de lijst van cultureel erfgoed te plaatsen in goed gezelschap. Uit een onderzoek van 'Wat Vindt Nederland' onder bijna tweeduizend mensen bleek eind 2019 dat 64% van de Nederlanders wil dat dit gaat gebeuren. "Vlaggetjesdag melden we aan omdat het evenement belangrijk is voor de lokale economie en de Scheveningse Haringtraditieā€, aldus De Mos, die verder in zijn initiatiefvoorstel 'Heerlijk Haring Happen' komt met een palet aan maatregelen om de traditie van de Hollandse Nieuwe levend te houden.

Zo pleit De Mos ervoor om als onderdeel van City Marketing een nieuwe jaarlijkse lokale haringtest op te zetten. Ook moet haring, het klaarmaken ervan en het werk in de haven gepromoot worden scholen. De Mos:
"Dat kan rond de periode van Vlaggetjesdag spelenderwijs met informatiepakketten in het basisonderwijs."

Verder wil De Mos een interactieve haringtour langs plaatsen op Scheveningen die verband houden met het verleden van de haringvangst. Ook wil de partij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een wekelijkse markt aan de Tweede Haven, waar vis in het algemeen en haring in het bijzonder ook kan worden aangeboden.