Afbeelding
Foto: PR

Theatervoorstelling bij zonsopgang op het strand

Wie op 11 en 12 juni de boot heeft gemist, krijgt op 18 of 19 juni nog de kans om locatievoorstelling De Kleine Prins van de Haagse Stichting Boilerhouse te beleven. In het boek van Antoine de Saint-Exupéry ontmoet de vliegenier de kleine prins. In de duinen van Scheveningen ontmoet het publiek - bij zonsopgang - de Kleine Prins in een voorstelling met dans, spel en muziek.

Stichting Boilerhouse realiseert locatietheaterproducties waarbij het hart centraal staat, verschillende kunstvormen verweven zijn en toeschouwers meegenomen worden op een avontuur. De nieuwe voorstelling is gebaseerd op de tekst van De Kleine Prins. Schrijfster Désanne van Brederode, actrice Beaudil Elzenga, muzikant Jaime Nanoha en de dansers van Stichting Boilerhouse maken deze unieke locatievoorstelling onder regie van Laura Vink en Saskia Mees tot een onvergetelijke gebeurtenis. Artistiek leider Laura Vink: "De auteur van De Kleine Prins, Antoine de Saint-Exupéry, was naast schrijver ook vliegenier. Hij voelde een onbedwingbaar verlangen om te vliegen. Om de grond los te laten en alleen te zijn tussen de twee werelden, hemel en aarde. Die soms wat kwijtgeraakte kern in het leven van ieder mens staat centraal in De Kleine Prins op Scheveningen.”


De cast

De hoofdrol in De Kleine Prins wordt gespeeld door actrice Beaudil Elzenga. “Ik speel Suus, een gescheiden vrouw met een zoon van 16 die een baan heeft als gastvrouw bij een uitvaartonderneming op Scheveningen. Onlangs heeft ze Vlieland verlaten om hier een nieuw leven op te bouwen. Suus is wat onhandig, heel eerlijk en volks, maar haar gedachten zijn verrassend filosofisch. Het spelen van een locatievoorstelling is avontuurlijker en meteen zoveel rijker dan in het theater; de omgeving doet haar werk. Je mag er allemaal gebruik van maken door alleen al waar te nemen. En datzelfde geldt voor het publiek. Door op locatie te spelen krijgt alles direct een meerwaarde en alles speelt mee. Ik heb eerder nog niet zoiets meegemaakt. En Laura Vink kan met een paar bewegingen vertellen wat ze bedoelt - omdat het bij haar veel meer over het gevoel gaat dan over een situatie. Ook de chemie tussen Suus en de euritmische dansers is van onschatbare waarde.”

Een van deze euritmische dansers is Maaike
Brand. “Tijdens het werken aan het verhaal 'De Kleine Prins' zijn we helemaal in het verhaal gekropen en hebben het binnenstebuiten gekeerd. We kwamen erachter dat het zowel een persoonlijk als een universeel verhaal is. Het is niet voor niets het meest vertaalde werk na de bijbel! De essentie die tijdens ons werk boven kwam drijven is, dat de verbondenheid met de wereld, het in elkaar overvloeien van tijd en ruimte die je als kind ervaart (die je als volwassene vaak kwijtraakt) nog altijd bereikbaar is. Niet met de gewone zintuigen, maar met je hart. Door tegen grenzen aan te lopen, het werkelijk niet meer te weten (tot wanhoop aan toe) lukt het ons ineens om het oude los te laten en ons open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. En die blijken ons dichter bij onszelf te brengen. De euritmisten representeren de werkzame wereld áchter wat zichtbaar is. De natuurelementen zijn niet na te bootsen in een theater. Op Scheveningen heeft het water, de bron de nadruk.”


Theaterdecor

De voorstelling van Stichting Boilerhouse vindt plaats in de Scheveningse duinen en eindigt op Strand Noord. Bezoekers worden meegenomen op een wandeling door de duinen en doen hierbij verschillende bijzondere locaties aan. Voor elke voorstelling zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar, wat de voorstelling een bijzonder en intiem karakter geeft.


Meer informatie over de voorstelling op 18 en 19 juni en tickets vind je via
www.stichtingboilerhouse.nl. Locatie om te verzamelen: Hoek Pompstationsweg/van Alkemadelaan, bij het Tolhuisje (niet bij de Watertoren). Aanvangstijd: 5.15 uur. De voorstelling eindigt met een korte wandeling langs de vloedlijn en koffie en ontbijt bij strandtent Het Puntje rond 07.30 uur.


Tekst: Alexander Serban