Afbeelding
Foto: PR

Scheveningers brengen wandelboekje uit met hoogste toppen

Tijdens de afgelopen coronaperiode maakten twee Scheveningse wandelaars, Karina Verbaan en Ruud Baarda, van de nood een deugd. Zij wandelden naar de hoogste top van iedere provincie in Nederland. Zo maakten zij op deze unieke wijze kennis met het Nederlandse landschap en de natuurlijke hoogten die daar binnen bestaan.

Zo werden het er twaalf, die zij in boekvorm goten: de twaalf hoogste punten in ons lage land. "Het gaat om de natuurlijke toppen. Sommige provincies hebben hogere niet-natuurlijke toppen, zoals afvalbergen, maar die deden in deze uitgave niet mee", aldus de auteurs.

De beschrijvingen in de gids 'Twaalf toppen in een laag land' gaan verder dan een route naar de top. De auteurs doken in de geschiedenis van de top en zochten bijvoorbeeld naar de herkomst van namen. Om een voorbeeld te noemen: de hoogste top in Drenthe heet Haantjeduin. "Een mogelijke verklaring voor deze naam is het uitzicht dat je vroeger had vanaf deze heuvel. Als je goed keek, kon je bij helder weer in de verte de kerktoren van Emmen zien, met op de top een windhaantje." Ook legendes en anekdotes rond de top beschrijven Karina en Ruud in deze uitgave. Met daarbij ook informatie over meer hoge toppen in de provincies en tips voor overige wandelingen.

Zij ontdekten dat de hoogste top van de provincie Zuid-Holland in Katwijk is en - helaas - niet één van de duinen van Scheveningen. "Deze top bij Katwijk is het Vlaggeduin, met een hoogte van 37 meter. Sommige Scheveningers wijzen erop dat het oude Lindoduin hoger was voordat deze werd afgegraven voor de bouw van de flats aan de Westduinweg, maar dat zullen we nooit meer weten..."

Het wandelboekje 'Twaalf toppen in een laag land' kost 14,95 euro en is recentelijk verschenen. Meer informatie is te vinden via www.anoda.nl.