Afbeelding
Foto: Nederlands Visbureau

Vroege maatjesharing voor Nederlandse markt

Niemand had dit kunnen voorzien, maar reeds half mei vingen Noorse trawlers haring met een vetgehalte dat wenselijk is voor de Nederlandse markt. Echter pas na 14 juni mag maatjesharing in Nederland aan de man gebracht worden.

Het was nog net geen paniek, maar de inkopers van de Nederlandse haringgroothandel vlogen ijlings in de derde week van mei naar de locaties waar de maatjes elk jaar aangeland en verwerkt worden: Egersund, Kalvåg, Florø en het Deense Skagen. Immers bij voldoende voedsel kan de haring in korte tijd zomaar het ideale vetpercentage van 19 tot 21 procent bereiken. Daarna wordt de haring steeds vetter en is de vis niet meer geschikt om als maatje verkocht te worden.

Het is dus vrijwel zeker dat als op Scheveningen Vlaggetjesdag gevierd wordt het haringseizoen in Noorwegen en Denemarken voorbij is. Ook al omdat de trawlers hun quotum dan opgevist hebben. Maatjes worden vooral aangeland door Noorse trawlers en een enkele Zweedse trawler. In het Deense Skagen hadden eind mei al verschillende trawlers ladingen met maatjesharing aangevoerd die bestemd waren voor Nederlandse haringgroothandelaren zoals Dulk Haasnoot Seafood, Haringgroothandel Wout Taal en Visgroothandel Plugge.