Afbeelding
Foto: PR

KOPSMART lanceert debuutalbum op Vlaggetjesdag

KOPSMART is de naam van een nieuwe band met eigen muziek en teksten, gezongen in het Schevenings. In de zomer van 2021 zijn Arie Spaans en Remco Prins begonnen met het schrijven en opnemen van nieuwe muziek met teksten in het Schevenings dialect. In november vorig jaar bracht KOPSMART de single ‘De Prenter’ uit. Het debuutalbum ‘Schrêwende mêwe’ wordt op Vlaggetjesdag geïntroduceerd met een bijzonder optreden van de volledige band aan de Tweede Haven.

Het zeven nummers tellende ‘Schrêwende mêwe’ wordt op Vlaggetjesdag zowel uitgebracht op streamingdienst Spotify als op CD. ‘Ocheitjelief’ is de single/clip. De komende jaren zullen er meer releases volgen inclusief videoclips op YouTube. De teksten zijn online te lezen op www.kopsmart.nl. De response op KOPSMART is heel goed, zo merkte Arie. “Jong of oud, op Scheveningen of in Den Haag, men is aangenaam verrast. Niet alleen door het Schevenings, maar ook door de muziek. Het lied De Prenter wordt uit volle borst meegezongen: ‘Oooor, daer benne de manne!’. De drie videoclips worden veel bekeken en men luistert KOPSMART op Spotify.”


Er zijn boeken, filmpjes, toneelstukken, schilderijen en gedichten over Scheveningen, en er zijn rijmpjes en teksten in het Schevenings op bestaande melodieën. "Maar er was nog geen nieuwe muziek met in Schevenings dialect gezongen teksten”, gaat Arie verder. "Samen met Remco Prins heb ik ‘Schrêwende mêwe' opgenomen. We hebben inmiddels ook een band opgericht, waarmee wij zowel akoestisch als op grotere podia willen gaan optreden. Van het nummer ‘Ocheitjelief' komt een videoclip. Het gaat over wat er gebouwd wordt aan het strand. Wat mij heeft verrast is dat men in Den Haag vaak niet eens weet dat er een Schevenings dialect bestaat, wat in Scheveningen zelf nog maar weinig wordt gesproken. Een dialect of taal is de ziel van een cultuur en ik vind het belangrijk om iets van de Scheveningse cultuur te bewaren en door te geven. Als je je roots kent, dan leer je jezelf beter kennen.”


Arie schrijft de teksten in het Schevenings . "Daarbij hoor ik in gedachten vooral mijn opa den Heijer praten. Bij de teksten krijg ik veel advies van mijn ouders, die het Schevenings nog als eerste taal spreken. Ook mijn broer Fred, Willem-Ment den Heijer, Wout Pronk en Gerrit Knoester geven mij input. Het is belangrijk dat de teksten zo oorspronkelijk mogelijk Schevenings zijn. Bij optredens op Scheveningen vraag ik ook of er mensen zijn in het publiek die tips hebben. Het is een prachtig dialect en ik doe m’n best.”


Op zaterdag 18 juni wordt het album ‘Schrêwende mêwe’ gepresenteerd tijdens Vlaggetjesdag.


Tekst: Alexander Serban