Afbeelding
Foto: Nico Mos

"De sfeer is goed en het vrijwilligerswerk is leerzaam"

Diana Spaans is gastvrouw in het sponsorhome van SVV Scheveningen als het eerste team thuis speelt. Ze doet de kaartverkoop en is ook niet te beroerd om te helpen achter de bar als het erg druk is in de kantine. Kortom ze is een gewaardeerde vrijwilligster bij SVV Scheveningen.


Diana stelt zich voor. “Ik ben zogezegd een echte Scheveningse. Geboren en opgegroeid op Scheveningen. Mijn moeder woont ook nog steeds op Scheveningen en mijn vader was vroeger werkzaam in de visserij." Zo'n drie jaar geleden werd Diana gevraagd of ze bij SVV Scheveningen wilde ondersteunen bij de kaartverkoop. "Zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold", vertelt ze. Nadien werd ze ook gevraagd om als gastvrouw in het sponsorhome mee te draaien, en daarnaast ondersteunt ze de club op administratief gebied, bijvoorbeeld bij het versturen van de facturen naar sponsoren. "Ik vind deze werkzaamheden gewoon erg leuk om te doen. Daarnaast heb ik overigens wel gewoon een full time job."


De club is, net als alle andere amateurverenigingen, afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Het zijn vaak dezelfde vrijwilligers die het werk oppakken en daardoor is Diana zelf ook vaker op de club aanwezig dan aanvankelijk de bedoeling was. "Je probeert elkaar hier te ontlasten en waar mogelijk te ondersteunen. En het is gewoon ook leuk om te doen. Ook omdat het zo anders is dan mijn gewone werk”, licht ze toe. “Als het eerste team thuis speelt, ben ik sowieso hier om mijn eerder genoemde werkzaamheden te verrichten. Maar als het eerste team uit speelt, help ik toch mee in de kantine met ondersteunende werkzaamheden en dat wordt zeker op prijs gesteld."


Aanvankelijk was ze een beetje een buitenstaander op de club, maar al snel werd ze door iedereen opgenomen. Met der tijd leerde ze ook de spelers en hun partners kennen, wat het werk voor haar nog leuker maakte. "Soms ben ik na een zaterdag op de club te zijn geweest om 19.00 uur thuis, maar incidenteel kan dat ook later zijn. Dan is het gewoon leuk en gezellig en dan is er een derde helft, maar ook de schoonmaak erna. Dat wordt nog wel eens vergeten." De vrijwilligers dragen ook de verantwoordelijkheid om alles weer netjes achter te laten na een leuke avond.

Het werk is niet nieuw voor Diana, ze is ermee opgegroeid: "Toen ik een jaar of 16 was, ben ik terecht gekomen bij Rederij Trip, een sportvisbedrijf. Ook werkte ik een aantal jaren in de horeca." Vanaf daar ging ze de museumwereld in en werkte voor het Mauritshuis, waar ze ondersteunde bij administratieve en facilitaire werkzaamheden. Ook bij de grotere tentoonstelling, en alles wat daarbij komt kijken, schoot Diana te hulp. "Ik ben daarna altijd werkzaam gebleven in de financiële wereld. Daarom is het zo leuk om deze werkzaamheden bij SVV Scheveningen naast mijn werk te kunnen doen." Ook hier kan ze haar ervaring in de facilitaire dienstverlening inzetten, bij het ontvangen van mensen en hen wegwijs maken op de club. 

 

Daarnaast komt Diana op de club ook weer mensen tegen uit haar jeugd, mensen die ze kende vanuit de periode dat ze aan de haven werkte, ziet ze na jaren weer terug rondom het voetbal. "De sfeer is goed en voor mij is het heel leerzaam om te kijken hoe dat allemaal gaat op zo'n voetbalclub", vertelt ze. "En dan heb ik het niet over het voetballende gedeelte", vooral alles wat er achter de schermen gebeurd en wat er allemaal bij komt kijken om een club als SVV Scheveningen draaiend te houden, heeft haar interesse. Ook leert ze om een goede balans te vinden tussen haar werk, het huishouden en de werkzaamheden op de club. Die balans slaat soms nog door, maar 'het is voor een goed doel', legt Diana uit. En de waardering die ze vanuit het bestuur krijgt voor haar werk doet haar erg goed.

De vrijwilligers kunnen nog versterking gebruiken op de club. "Maar deze werkzaamheden zijn ook weer niet voor iedereen weggelegd”, besluit Diana.