Afbeelding
Foto: Robert Hughan

Haagse dierenwereld figureert straks in eigen docu

Rotterdam en Amsterdam hebben er een: een eigen natuurfilm. Den Haag (nog) niet. Maar dat gaat veranderen als het aan producent/onderwater-cameraman Robert Hughan ligt. De passievolle natuurliefhebber en filmmaker is bezig aan ‘Groene Stad Achter De Duinen’, een documentaire over de biodiversiteit in de Haagse regio. Het aantal diersoorten is niet mis, weet Robert, en dat mag gezien worden op het scherm. Als de financiering rond komt, tenminste.

Over het waarom is Robert Hughan duidelijk: “Den Haag heeft de naam één van de groenste steden van Nederland te zijn, maar heeft geen eigen natuurdocumentaire en dat is jammer. Als Hagenaar stak het me dat een dergelijk project wel in Rotterdam en Amsterdam van de grond kwam, maar hier niet. Anderhalf jaar geleden begon ik daarom aan ‘Groene Stad Achter De Duinen’”, vertelt Robert. “De film laat op sprookjesachtige wijze de biodiversiteit in de Noordzee, op de stranden, in de duinen, parken, bossen en wateren zien. Den Haag is echt wel een groene stad. Overal zie je in de stad natuur. De film heeft als boodschap dat je goed om je heen moet kijken, ook in je eigen achtertuin. Ga maar eens naar het duin. Je ziet zoveel!”


Sprookje

Robert Hughan en zijn grotendeels Haagse productiemedewerkers maakten al shots, in park Madestein bijvoorbeeld, de Hofvijver en in de zee rond een golfbreker. "Zo'n golfbreker heeft een heel eigen biotoop”, aldus de onderwaterfilmer. "We zagen allerlei soorten wier, heremietkreeftjes, zwemkrabben, zeesterren, garnaaltjes en een anemoontje. Door het spel van de stroming en het licht konden we een onderwatersprookje creëren, zoals het dansen van het wier. In de Hofvijver vonden we karper, snoek en fonteinkruid. Mensen dumpen trouwens heel makkelijk hun afval in de Hofvijver. Er zijn meerkoeten die met plastic een nest bouwen. Daar kan ik pissig om worden. Met ‘Groene Stad Achter De Duinen' willen we uitdragen dat we voorzichtig moeten zijn met de natuur. Nu en in de toekomst.”


Maar zover is het nog lang niet. Tot nu toe zijn er enkel shots, een script voor de definitieve invulling ontbreekt nog. "Maar in grote lijnen weten we waar we heen gaan.” Om de film echt te kunnen maken, heeft Robert zo'n 430.000 euro nodig. Hij hoopt op steun en medewerking van de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland, Dunea, Staatsbosbeheer en oer-Haagse bedrijven. "We maken de film voor de Hagenaars en mensen met een groen hart. Niet uit winstbejag, maar voor het algemeen nut. We willen laten zien hoe mooi Den Haag is, wat er allemaal leeft. Daarom hopen we op bijdragen van de verschillende overheden.”

Ook Hagenaars kunnen helpen. “Via de site www.groenestadachterdeduinen.nl kun je vanaf 15 euro donateur worden en vanaf 1500 euro partner”, zegt Robert. “Mocht de film niet doorgaan, dan krijgen mensen in ieder geval een deel van hun inleg terug, kijk voor de voorwaarden op onze website. Op onze Facebookpagina ‘Groene Stad Achter De Duinen’ kun je onze laatste escapades zien. Het zou geweldig zijn als mensen de pagina willen delen en liken.”


Geduld

Het filmteam is er op gebrand een geweldige documentaire af te leveren. Daar heeft de crew de nodige middelen voor. "We werken met vijf spotters in het veld”, vertelt Robert enthousiast. "Als er in de natuur iets bijzonders gebeurt, melden ze dat en gaan we er meteen op af. We hebben twee onderwater- en twee dronecamera's en drie gewone."

Af en toe komen komt Robert cadeaus van de natuur tegen zoals hij die noemt en die worden alvast opgenomen. "Zoals van de winter een ooievaar met zijn rode snavel in de sneeuw. Vaak is het wachten en nog eens wachten voor een shot van zes seconden. Je moet geduld hebben, want we kunnen dagen zitten voor die ene take. Maar we hebben het er voor over. We vertellen het verhaal zoveel mogelijk vanuit flora en fauna met de stad op de achtergrond. Nu is de tijd gekomen om gerichter te filmen.”

Daar is dus veel geld voor nodig en Robert Hughan roept instanties, bedrijven en Hagenaars op, te geven voor het goede doel. Want die documentaire, bedoeld voor TV en de bioscoop, moet er komen, vindt hij. "Want hoe mooi zou het zijn als wij mogen laten zien hoe prachtig onze Haagse natuur is! We hebben er genoeg passie voor. Als we die niet hadden, zouden we niet al 1,5 jaar bezig zijn. Ik hoop dat we ‘Groene Stad Achter De Duinen' mogen maken. Dus help ons met het realiseren van een sprookjesachtig mooie natuurdocumentaire over de biodiversiteit van Den Haag. We hopen op een spectaculaire première in het najaar van 2025.”


Tekst: Harry Oosterveen