Afbeelding
Foto: EMK

Onderzoek: "Pulstechniek veroorzaakt geen nadelige effecten"

De gruwelverhalen over geëlektrocuteerde vis en bodemdieren vanwege pulsvisserij kunnen naar het land der fabelen worden verwezen. Pim Boute van Wageningen Universiteit en Researchcentrum deed onderzoek naar de pulsvisserij die gepaard gaat met elektrische pulsen en kwam tot de conclusie dat er geen nadelige effecten zijn.

Boute ontdekte tijdens zijn onderzoek dat er geen sprake is van substantiële negatieve effecten van elektrische stimulering op zeedieren. Hij is in april zelfs gepromoveerd op basis van dat onderzoek. Voor de Nederlandse kottervloot komen de bevindingen te laat, want ondanks alle ecologische en economische voordelen is de pulsvisserij in 2019 door de EU verboden, nadat een Franse milieuorganisatie een uitgebreide campagne tegen pulsvisserij voerde.

In de zomer van 2021 moest het laatste groepje van zo’n zestien Nederlandse pulskotters stoppen. Vanaf dat moment vissen alle kotters weer met het boomkortuig.


In zijn proefschrift geeft Boute aan dat het de moeite waard is om de pulskortechniek te verbeteren en te verfijnen en daar nog meer onderzoek aan te koppelen. Liefst negentien vissoorten en zes ongewervelde diersoorten, zoals zeesterren, wulken en zwemkrabben, die op de zeebodem leven, zijn door hem onderzocht. Bij de vissoorten vertoonde alleen kabeljauw schade als gevolg van verkramping door de elektrische puls. Het ging om 40 procent van alle onderzochte kabeljauw. De ontheffing om met de puls te vissen, was alleen van kracht in de zuidelijke Noordzee en daar zwemt nagenoeg geen kabeljauw meer rond (want noordwaarts getrokken) waardoor bijvangsten van deze soort zeer gering waren.


Voor de vloot is het pulsverbod een bittere pil, want juist nu brandstofprijzen de pan uit rijzen, zou deze methode de pijn behoorlijk kunnen verlichten. Door de pulstechniek wisten de boomkorkotters hun brandstofverbruik aanzienlijk te reduceren. Soms tot wel meer dan de helft. Het boomkortuig is zwaarder in gewicht en biedt op de zeebodem meer weerstand waardoor een verbruik van 30 ton diesel in vier dagen tijd geen uitzondering is. Met een prijs van ruim één euro per liter is dat een kostenpost van 30.000 euro. Bij resultaten rond datzelfde bedrag en minder is het voor veel vissers niet meer lonend om te vissen. Vrijwel overal liggen nu grote kotters stil in afwachting van betere tijden of een definitief vaarwel.