KVS/Maritiem komt net tekort tegen Unitas

Het is de korfballers van KVS/Maritiem zaterdagmiddag niet gelukt om koploper Unitas/Perspectief te verslaan. In een tactisch schaakspel stond het bij rust nog 6-6 maar Unitas maakte het verschil in de tweede helft door effectiever met de kansen om te gaan. KVS verloor met 17-14 en kan zo de resterende twee competitiewedstrijden lekker freewheelend uitspelen want door de nederlaag staat er niets meer op het spel.

Ondanks dat KVS voor aanvang van het duel op slechts twee punten stond van Unitas op de ranglijst, was de opdracht lastig te noemen. Er zou niet alleen gewonnen moeten worden van de koploper, er zou ook nog een verschil van vier doelpunten goedgemaakt moeten worden na de eerdere 16-20-nederlaag van vorig jaar oktober.

Trainer/coach André Kuipers had dan ook een tactisch plan bedacht waar KVS heel geduldig op zoek moest gaan naar de juiste kansen en vooral niet mee moest gaan in het tempo van Unitas. Die tactiek werd keurig uitgevoerd: de aanval vulde eerst alle posities rond de korfzone in waarna de schutters in stelling konden worden gebracht.

Halverwege de eerste helft nam KVS dan ook brutaal een 0-4-voorsprong in ‘Stadion Slingerbos'. Ook verdedigend had KVS het op orde: het ‘drukte' de Unitas-aanvallers naar buiten waardoor de schoten van ver genomen moesten worden. Unitas maakte het eerste doelpunt pas na 13 minuten spelen. Toch leek de treffer bevrijdend te werken want niet veel later kwamen de Harderwijkers alweer terug tot 3-4. Dat KVS met 6-6 de rust inging en niet met een voorsprong kwam mede door het missen van een strafworp op 5-6 waarna aan de andere kant meteen de gelijkmaker viel voor Unitas.

Voor KVS was het vooral zaak om hetzelfde ‘spelletje' ook in de tweede helft te blijven spelen. KVS moest er overigens wel hard voor werken om de kansen te creëren want net als in de eerste ontmoeting in Scheveningen verdedigde Unitas ook nu weer ijzersterk. De tweede gemiste strafworp op een stand van 8-8 was misschien wel een kleine mentale tik want Unitas nam daarna een 10-9-voorsprong gevolgd door nog een doelpunt, waardoor KVS voor het eerst in de wedstrijd op twee punten achterstand kwam te staan. Het was sowieso een fase waarin KVS pech had in de afronding.

Met het inbrengen van Gijs Gillissen probeerde coach André Kuipers het tij nog te keren bij een 14-10-voorsprong voor Unitas. Gillissen zorgde meteen voor gevaar maar telkens als hij of KVS wist te scoren, scoorde Unitas meteen ook weer tegen. Zo eindigde de wedstrijd voor KVS in mineur. De volgende wedstrijd is op zaterdag 11 juni om 15.30 uur uit tegen Nieuwerkerk waarna op 18 juni het veldseizoen thuis wordt afgesloten tegen OVVO.