Gruwelmoord voor de rechter

Het zijn verschrikkelijke laatste momenten geweest, die Renée Barendregt (23) vorig jaar mei doormaakte. Haar lichaam werd op de Doorniksestraat brandend door voorbijgangers aangetroffen. De 42-jarige Ferry T. stond afgelopen week terecht voor de gruweldaad.

Renée fietst die nacht terug naar huis na een feest. In het gebied dat zij doorkruist, rijdt T. dan al uren rondjes op zijn scooter. Hij vertelt daarover dat hij een afspraak had gehad met zijn dealer en vervolgens in en rond de Scheveningse Bosjes cocaïne gebruikte.

Rond 2.30 uur kruist Renée zijn pad. Op camerabeelden is te zien dat T. omkeert en haar begint te volgen. Op camerabeelden van de hoek van de straat is te zien hoe ze gelijktijdig de Doorniksestraat in rijden, en dan boven in beeld schimmig hoe ze te voet in de bosschages verdwijnen. Het is vooral dat wat te horen is, dat dinsdag in de rechtszaal indruk maakt.

De camera heeft de laatste momenten van Renée in geluid vastgelegd. Het gegil en gesmeek van Renée en de antwoorden van T. zijn luid en duidelijk te horen in de rechtszaal. Voor het Openbaar Ministerie is duidelijk dat verdachte Renée in de bosschages heeft betast en dat hij haar met een mes heeft gestoken - wat uiteindelijk leidde tot haar dood.

Zo'n twintig minuten nadat T. Renée voor dood heeft achtergelaten in de bosjes, is hij terug in de Doorniksestraat. Nu met een jerrycan die hij thuis heeft opgehaald. Wanneer hij een kwartiertje later wegrijdt is op camerabeeld een lichtschijnsel te zien. Het lichaam van Renée wordt kort daarop brandend aangetroffen door voorbijgangers.

"Renée was een willekeurig slachtoffer", zei de officier van justitie tegen de rechtbank. "Het had ieders dochter, zus of vriendin kunnen zijn. En ondanks dat Renée hierom heeft gesmeekt, heeft verdachte geen hulp ingeroepen. Hij heeft haar voor dood achtergelaten om daarna terug te keren en het lichaam in brand te steken."
Het OM eist een straf van 18 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.