Afbeelding
Foto: PR

Scheveningse vissers herdacht op Lerwick

Zo af en toe maken mensen een heel bijzondere reis. Zo ook de nakomelingen van de Scheveningse vissers Arie Dirk Verbaan en Wouter Vink. Zij brachten onlangs een bezoek aan Lerwick op de Shetlandeilanden.

Ze maakten deze reis ter ere van hun opa en vader die gedurende hun vissersloopbaan tijdens de haringteelt hier vele malen zijn geweest. Maar ook om alle Scheveningse vissers te eren die gedurende eeuwenlang op haringvangst gingen in de wateren bij de Shetlands.


"We hebben plekken bekeken waar zij tijdens hun carrière als visserman zijn geweest, waar ze gelopen hebben. We bezochten het Lerwick Museum and Archives. Daar werden we rondgeleid door conservator Ian Tait", vertelt Arie Verbaan. "Aan de archivaris van het museum, de heer Brain Smith, hebben we een USB-stick overhandigd. Hierop staat het digitale archief van de heer Tinga, dat in het bezit is van Bert van der Toorn. Dit digitale archief gaat over de overname van het Nederlandse deel van het kerkhof in Lerwick aan de gemeente Lerwick en ook over het ontstaan en de onthulling van het monument op de New Cemetery begraafplaats in Lerwick."


Uiteraard werd ook het kerkhof bezocht. Arie: "We hebben bloemen met linten gelegd ter nagedachtenis aan de 12 Scheveningers die begraven zijn op het kerkhof New Cemetery in Lerwick. Dit deden we namens de 'Stichting Oud Scheveningse Vissers & Visserij' en namens de 'Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden'. Ook hebben we namens de familie een boeket op het graf van Pieter van der Bent gelegd."


Het bezoek van de familie Verbaan is niet onopgemerkt gebleven. "De belangstelling voor het verleden speelt erg in Lerwick en daarom werd er vanuit de Shetland Times gevraagd mee te werken aan een interview over het bezoek. We bezochten ook belangrijke plaatsen uit de periode dat de Scheveningse haringloggers in Lerwick lagen, zoals de Protestantse Kerk aan St. Olafstreet, de 'Commercial street' de winkelstraat waar de vissers wandelden, 'Hollanders' Knowe' and 'Dutchman's leap'. Maar ook genoten we van de prachtige ongerepte ruige natuur van de Shetlands. Ondanks het feit dat de eilandengroep niet naast de deur ligt, is het zeker de moeite waard om te bezoeken", aldus Verbaan.