Afbeelding
Foto: Dick Teske

Historische magie uit hutkoffer Karel de Rooij

Scheveningen was in de jaren '30 en '40 dé uitgaansplek van het variété in Den Haag. In de tentoonstelling ‘Karels Koffer’ stap je bij Muzee Scheveningen binnen in een wereld vol magie, waar je wordt meegenomen in de historische verhalen uit de wonderlijke koffer van Karel de Rooij. De tentoonstelling is te zien van 22 mei tot en met 4 september. Alle reden voor De Scheveninger om in gesprek te gaan met deze gepassioneerde buurtbewoner én internationaal kleinkunstenaar.

Eigenlijk is er geen ander persoon dan Karel de Rooij denkbaar, om het uitgaansleven van weleer in onze bruisende badplaats te laten herbeleven. Van circus, jazz, klassiek en cabaret tot variété, zo signaleerde ook Muzee Scheveningen toen de Rooij tijdens de coronaperiode de inhoud van zijn moeders hutkoffer fotografeerde en plaatste op zijn Facebookpagina. De 75-jarige maestro van het variété, de Mini van Maxi, omschrijft zichzelf als komediant, clownesk acteur en theaterdier; hij is praktisch opgegroeid in de gouden entertainment-tijden van met name het Kurhaus.


Gouden tijden 

“Scheveningen was het mekka van het cultureel uitgaansleven in de voor- en naoorlogse jaren”, begint De Rooij. “Wij hebben ooit een tijd gehad dat er namen als Shirley MacLaine, Josephine Baker en Gilbert Bécaud in het Kurhaus hebben opgetreden. Zij wilden als buitenlander daar staan! Wat dacht je van George Gershwin? Zijn Rhapsody in Blue ging er met Bigband in première. En Pia Beck, Gregor Serban, Lajos Veres; daar kunnen we niet omheen. Dat culturele erfgoed van Scheveningen maak ik op verzoek van Muzee zichtbaar aan de hand van schitterende memorabilia, zoals affiches, artikelen en foto’s.”

Met de tentoonstelling wil De Rooij dat je als bezoeker het museum binnenloopt en kan genieten van onze rijke historie op entertainmentgebied. Tegelijkertijd klinkt een duidelijke roep dat Scheveningen weer terug moet naar die tijd. “Kom op gemeente Den Haag, gebruik dat leegstaande schelpgebouw op de Noord Boulevard bijvoorbeeld voor het Popmuseum RockArt, dat nu in Hoek van Holland slechts een paar procent van de gehele collectie kan exposeren. North Sea Jazz had ook nooit weg gemogen. En het Kurhaus zou nieuw leven ingeblazen moeten worden door het aantrekken van beroemde buitenlandse artiesten, die net als vroeger hier graag willen spelen. Als we Scheveningen en Den Haag weer op de kaart willen zetten wat betreft allure, dan moeten we dat in de cultuur zoeken.”


Koninklijke Schouwburg

‘Karels Koffer’ ligt in het verlengde van zijn theaterprogramma ‘Mijn Paradijs’, waarin De Rooij aan het publiek het variété in relatie tot zijn artistieke familie in een theatrale lezing laat zien en horen. Hij speelt zijn jubileumvoorstelling in de bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg, het Paradijs. “Niemand heeft ooit bijgehouden wat er bij ons thuis in allerlei lades en enveloppes lag, omdat het normaal was. Uit de koffer van mijn moeder ben ik gaan selecteren. Dan kom je grote namen tegen, hoor. Artiesten, goochelaars, acrobaten, accordeonisten en ineens vind ik een foto van mijn vader met Heintje Davids; die speelden dan samen in de Revue. Ik wist dat niet! Of mijn opa aan moeders kant, die vermeld wordt op een affiche als leider van het Variétéorkest en een opname van mijn vader rond 1930. Op veel van dit soort vondsten uit de ‘koffer’ is mijn programma gebaseerd.”

In ‘Mijn Paradijs’ geeft De Rooij nieuwe variété-talenten een podium. De eerste vier voorstellingen is dat met Niek Takens. “Een bijzondere illusionist van de volgende generatie, die inmiddels al vele internationale prijzen op zijn naam heeft staan.” De voorstelling wordt muzikaal begeleid door Meike Portegies op piano en basgitaar. “We hebben genoeg talenten in het vak, die ik altijd zal blijven stimuleren vanuit mijn Stichting Scala.” Alle shows zijn uitverkocht tot en met 18 september. Niet getreurd, in het najaar volgen meer kansen.


In ‘Karels Koffer - Magie in Muzee’ zal De Rooij enkele zondagen mensen uit de oude variété-periode spreken, afgewisseld met een live programma van onder andere pianist Ivo Verschoor die oude films begeleidt. Hoe heb jij het variété beleefd op Scheveningen? Herinner jij je de olifanten in de Scheveningse straten? Welke bijzondere voorstellingen of podiumkunsten heb je gezien en ervaren? Deel je persoonlijke verhaal bij de zondagochtend gesprekken met Karel de Rooij. 


De tentoonstelling is te zien van 22 mei tot en met 4 september in het museum aan de Neptunusstraat 90-92. Meer informatie is te vinden op de website: www.muzeescheveningen.nl.



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding