Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Werkgroep Straatkunst Scheveningen lanceert virtueel museum

“Wat een klus moet het geweest zijn om het grote aantal diverse muurschilderingen, -foto’s en -decoraties in kaart te brengen. De grondleggers van de Werkgroep Straatkunst Scheveningen, Arie Spaans en Wiebe Dekker van ART&JAZZ, mogen trots zijn op hun in 2018 gestarte initiatief", zo sprak stadsdeeldirecteur Mendy van Veen in Muzee tijdens de lancering van het virtueel Straatkunstmuseum Scheveningen.

“Dankzij de website www.straatkunstmuseumscheveningen.nl kunnen mede-Scheveningers, scholen en bezoekers de straatkunst zelf ontdekken. Door één van de drie voorgestelde routes te volgen of door zelf een route uit te zetten”, zo ging Van Veen verder. “De straatkunst wordt gemaakt in het hier en nu en tegelijkertijd tonen we hiermee respect voor het Scheveningse verleden. De vele reacties die kwamen op de oproepen in De Scheveninger bewijzen tevens de betrokkenheid van bewoners. Ik ben er trots op dat dit virtuele straatkunstmuseum de traditie voortzet om met straatkunst de buurt mooier te maken en onze cultuur te laten herleven.”

Van Veen stipte voorts aan dat het stadsdeel in de jaren ’90, in samenwerking met Stichting Straatkunst, Scheveningse kunstenaars en bewoners, meerdere straatkunstprojecten heeft gerealiseerd om graffiti tegen te gaan. Zo werden bewonersparticipatie en kunst met elkaar verbonden.


Virtueel Museum

Sinds de oprichting van de nieuwe Werkgroep in 2018 is er veel gebeurd. De coronaperiode gaf gek genoeg een welkome boost, volgens Wiebe Dekker. “Ten behoeve van de cultuur werd door de gemeente een speciale subsidieregeling (Investeren in Cultuur, red.) beschikbaar gesteld. Dit was het startschot om door te stoten en ons idee voor een virtueel museum te realiseren, waarin online een 360 graden expositie bezocht kan worden dankzij de virtual reality-technologie van Huibert de Jong. De Scheveningse straatkunst is een bijzonder fenomeen en een stuk cultureel erfgoed. Dat willen wij koesteren en met dit project bevorderen, zodat het wordt beschermd, gearchiveerd en toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek.”

Wiebe en Arie zijn inmiddels goed gevorderd met het documenteren van de muurkunst op Scheveningen. Arie legt uit waarom hij het onderwerp Straatkunst op de agenda van Cultuurcafé in Muzee wilde hebben. “Nadat ikzelf een muurschildering heb laten vervaardigen, ben ik mij erin gaan verdiepen. Mij viel op dat er veel schilderingen op Scheveningse muren waren aangebracht. Ik dacht ‘zit hier nu structuur in of is het wildgroei?’, een kader ontbrak.”

Wiebe: “De oproep van Arie triggerde een aantal leden van mijn stichting ART&JAZZ. Door de start van een werkgroep konden wij Scheveningen op een andere kunstzinnige manier in kaart brengen.” Arie: “De straatkunst is los van elkaar ontstaan in verschillende periodes. Mijn theorie? We willen van vroeger iets behouden en zichtbaar maken in onze eigen wijken. Een van onze doelstellingen is om deze kunst interactief te documenteren. Ons virtueel museum is daarvan het resultaat.”


Nieuwe muurschilderingen

Hoewel een groot gedeelte nu gedekt is, weet de werkgroep nog niet van alle schilderingen de herkomst. Wiebe: “Wij ontvangen heel graag aanvullende informatie van bezoekers van onze website die meer weten. Wij verwerken de input direct. Daarbij kan ik me voorstellen dat er genoeg plekken zijn waarop een nieuwe muurschildering wonderen doet voor de buurt. Geef het aan! Onze website toont buurtbewoners de te bewandelen route om dit te realiseren. Nieuwe muurkunstwerken worden in ons virtueel museum meegenomen.”

Arie vult aan: “En onderhoud van de muurkunst is heel belangrijk. Anders verdwijnt of vervaagt de schildering op den duur. Dit is een belangrijke doelstelling van onze werkgroep, naast de kennisoverdracht voor mensen die geïnteresseerd zijn in Scheveningse cultuur.”


Mijlpaal

Wiebe en Arie zijn trots op hun behaalde mijlpaal. Wiebe: “De straatkunst moet geborgd worden in het Schevenings gevoel van cultureel erfgoed. Als bewoners daarvan overtuigd zijn, dan komt het in orde. Mijn droom is dat Scheveningen bekend wordt als kunstplaats. Dat mensen daarom ook naar ons mooie dorp komen.”

Het virtueel museum van Werkgroep Straatkunst Scheveningen is te bezoeken op www.straatkunstmuseumscheveningen.nl.


Tekst: Alexander Serban