Afbeelding
Foto: PR

'Schevenings Ontmoeten’ voor senioren en mantelzorgers

Op zeven locaties in Scheveningen kunnen senioren en hun mantelzorgers deelnemen aan ‘Schevenings Ontmoeten’. Of het nou is om aan verschillende activiteiten mee te doen, om informatie, advies of ondersteuning te vragen, om samen te lunchen of gewoon om mensen te ontmoeten. Iedereen kan terecht bij deze dienst van Welzijn Scheveningen. Robert-Jan van den Hoek, één van de coördinatoren Schevenings Ontmoeten vertelt wat deze dienst kan betekenen voor deze doelgroep.

‘Scheveningen Ontmoeten’ is er voor senioren en hun mantelzorgers. Op verschillende dagen kunnen zij terecht in het Kalhuis, het Trefpunt, het Couvéehuis, de Mallemok, de Wijkwinkel Gentsestraat, de Thuishaven of Bosch en Duin. De inhoud van het programma varieert van bewegen tot creatieve activiteiten, een spelletje doen of een interessante presentatie bijwonen.


Robert-Jan: “Mensen komen er om verschillende redenen naar het ‘Schevenings Ontmoeten’. Soms op zoek naar sociaal contact, soms vinden ze het fijn om samen de lunch te gebruiken en anderen vinden het weer leuk om aan een beweegactiviteit zoals stoelyoga mee te doen. Stoelyoga is haalbaar voor iedereen, ook voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen. Bij alles staat het ontmoeten van andere mensen centraal.”

Bij ‘Schevenings Ontmoeten’ kunnen senioren en mantelzorgers ook terecht voor informatie, advies en ondersteuning. Robert-Jan: “Ze kunnen met verschillende hulpvragen bij ons terecht. Soms zijn mantelzorgers overbelast. We zoeken dan samen uit waardoor dat komt, en of daar een oplossing voor te vinden is. Als iemand de hele dag bij zijn partner moet blijven, kijken we of het door de inzet van bijvoorbeeld een bezoekvrijwilliger, mogelijk wordt dat de mantelzorger in die tijd iets voor zichzelf kan doen. Soms is er meer nodig zoals individuele begeleiding of dagopvang. Doel is om de mantelzorger te ontlasten en even tijd voor zichzelf te geven. De vraag kan ook gaan om hulp bij de administratie, omdat de partner dat altijd deed. Of hulp bij doen van boodschappen of huishoudelijke hulp. Het kan voor de mantelzorger ook fijn zijn om gebruik te maken van het activiteitenaanbod van Welzijn Scheveningen, om zelf weer even met iets anders bezig te zijn. Er is ook een gespreksgroep voor mantelzorgers, waar zij maandelijks hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen. Ze ondervinden veel steun aan lotgenotencontact, door te praten met mensen die begrijpen wat ze meemaken.”

Per locatie verschilt het aanbod van activiteiten. Robert-Jan: “We werken vooral met vrijwilligers. Er zijn mensen die koken, of keukenhulp zijn, en vrijwillige activiteitenbegeleiders. Maar er zijn ook vakkrachten bij betrokken, zoals een professional die overzicht heeft en toezicht op de groep heeft en vraagbaak is. “Als er behoefte is aan advies en ondersteuning, zijn de coördinatoren van ‘Schevenings Ontmoeten’ en maatschappelijk werkers nauw betrokken. “We sluiten regelmatig aan bij deze dagen, zodat wij de deelnemers kennen en zij ons. We hebben ook een gesprek met nieuwe deelnemers, om te bespreken hoe hun persoonlijke situatie is en of ze meer nodig hebben dan hun bezoek aan Schevenings Ontmoeten.”


Er is nog plek op diverse locaties voor nieuwe deelnemers, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij het Sociaal Werk van Welzijn Scheveningen via telefoon 070-4162020. Of via e-mail: sociaalwerk@welzijnscheveningen.nl. De coördinatoren nemen contact op, kijken wat de behoefte is en welke locatie daarvoor het meest geschikt is.


Het Schevenings ontmoeten is onderdeel van Haags Ontmoeten, zie: www.haagsontmoeten.nl.


Tekst: Caroline van den Ende