Steeds jonger op pad met steekwapens

Eind april werden twee 11-jarigen aangehouden nadat zij een meisje hadden beroofd van haar telefoon onder bedreiging van een steekwapen. Met dank aan een oplettende getuige kon de politie meteen één van de verdachten aanhouden nabij de Stevinstraat. Een tweede verdachte werd niet veel later in de directe omgeving aangehouden.

Wat kun je als ouder doen om dit te voorkomen? Het wapenbezit onder jongeren baart de politie zorgen. "We hopen dan ook dat dit bericht een aanleiding is voor veel ouders om met hun kind in gesprek te gaan over dit onderwerp. Een wapen bij je op zak dragen is niet oké, en vergroot niet alleen de kans dat je iemand anders slachtoffer maakt, maar ook dat je van jezelf een dader maakt."

Jongeren geven aan dat ze een steekwapen dragen uit zelfverdediging of omdat ze bijvoorbeeld eerder slachtoffer van geweld zijn geweest en herhaling willen voorkomen of omdat 'iedereen' een steekwapen draagt. Echter, met een steekwapen op zak zijn jongeren minder geneigd conflicten uit de weg te gaan en vergroten ze juist de kans op geweld. Steekwapens zorgen zo voor een schijnveiligheid.

De politie probeert op verschillende manieren geweldsdelicten en wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. "Dat gaat niet alleen om repressieve, maar ook om preventieve acties. Zo organiseerden we vorig jaar twee wapen-inleveracties. Tijdens deze actie konden wapens worden ingeleverd zonder strafrechtelijke consequenties."