Dag van Europa

Op maandag 9 mei werd de Dag van Europa gevierd en werd stilgestaan bij de historische Schumanverklaring uit 1950. Deze verklaring vormt de basis van de totstandkoming van de Europese Unie.

De boodschap om vrede en eenheid uit te stralen, is actueler dan ooit. Aan de Hofvijver, bij het Stadhuis en op allerlei andere plekken in de stad hees de gemeente Den Haag de Europese vlag.

Robert van Asten, wethouder Europa: "Als internationale stad van vrede en recht willen wij op deze bijzondere dag onze stem laten horen. Het is ontzettend belangrijk om Europa een plek te geven in de stad en het dichter bij de inwoners te brengen. Zo organiseerde de gemeente het afgelopen jaar verschillende evenementen over de toekomst van Europa, wat mooie gesprekken opleverde met inwoners."


In de aanloop naar deze dag konden inwoners van Den Haag gratis een Europese vlag aanvragen. Meer dan 300 mensen deden dit en gaven antwoord op de vraag waarom zij de vlag voor Europa in Den Haag hijsen. Van jong tot oud, allemaal hechten ze waarde aan een sterk en verenigd Europa. Een van hen is Peter Branger. "Ik werk voor een organisatie die een wachtlijst van patiƫnten beheert die wachten op een orgaantransplantatie. In die organisatie participeren acht EU-landen en we hebben nauw contact met andere EU-landen. Ik weet daardoor hoe belangrijk samenwerking in Europa is."