Afbeelding
Foto: Haags Gemeentearchief

Verrassingen bij graafwerkzaamheden Noordelijk Havenhoofd

De sloop van het talud, tussen de Visafslagweg en de Strandweg, brengt onverwachts toch nog een aantal verrassingen naar boven. 

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen kon vlak voor de graafwerkzaamheden nog een deel van het bunkercomplex eenmalig openstellen voor belangstellenden. Ook hebben ze de begaanbare bunkers goed gedocumenteerd. Nu de graafwerkzaamheden in volle gang zijn, wordt het proces nauwlettend door de vrijwilligers in de gaten gehouden en dat blijkt maar goed ook!

Het bunkercomplex, dat na de oorlog deels werd afgebroken, volgestort met bouwpuin en werd dichtgemetseld, blijkt nu ruim 75 jaar later toch nog verrassingen te herbergen. Afgelopen week werd ontdekt dat een gedeelte van de PaK-opstelling nog intact was. Dit was een complex van twee betonnen geschutsbeddingen, een gevechtsschuilplaats, een geschutsremise en een hellingbaan. "Met toestemming hebben we naar de ingangen van de remise en de schuilplaats gegraven." Helaas was er voor de vrijwilligers weinig te zien in de bunkers. "Ze zitten echter bijna tot het dak toe vol met betonpuin."

Hou de Facebookpagina @AtlantikwallMuseum in de gaten voor meer updates.