Afbeelding
Foto: www.fotoarchief.nl

Edwin Rutten zingt jazz bij Podium Aan Zee

De geestelijk vader van het beroemde tv-programma ‘De Film van Ome Willem’, Edwin Rutten, toont op zaterdagavond 28 mei met het Vincent Koning Trio zijn veelzijdigheid als Jazz-zanger bij Podium Aan Zee. De Scheveninger sprak met de man die zijn gehele carrière 'meerdere schoteltjes in de lucht houdt'.

Jazz betekent voor Edwin Rutten, de swing, de fun van timen, het lui achteroverliggen op de beat, de ritmiek, de improvisatie, het entertainment en de interactie met de band en publiek. Het vertellen van kleine verhaaltjes in de vorm van songs. Hij was vocaal solist op het North Sea Jazz Festival en op datzelfde festival maakte Rutten de eerste ‘Gigs for Kids’. Hij ontving de ‘Meer Jazz Prijs’ in 2009 en in 2011 de ‘Peter Schilperoort Award’ voor jazzverdiensten. Ook was hij jazzdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, Utrecht en Groningen.


Zijn eerste schreden op het entertainment-pad zette Rutten echter in de speelfilm ‘Sterren stralen Overal’. “Ze zochten een ventje van ongeveer 9 jaar. Mijn vader was de regisseur en ik was voorhanden.” Zijn voorliefde voor de jazz en andere stijlen is te danken aan Ruttens moeder. “Een echte liefhebber die altijd muziek op had staan; het was er gewoon. Zij wees mij ook op de Balkanmuziek van Gregor Serban en Sandor Vidak. Tussen 0 en 12 jaar staan kinderen open zonder vooroordelen. Dankzij mijn kunstzinnige ouders absorbeerde ik cultuur volledig.”


Beginnend artiest

Op 16-jarige leeftijd maakte Rutten zijn eerste jazzplaat met Rogier van Otterloo en trad hij als 17-jarige op met het Metropole Orkest. Hoe is hem dat gelukt? “Ik zat in de klas met Rogier van Otterloo. Wij deelden de interesse in jazz- en klassieke muziek. Een andere klasgenoot complementeerde ons eerste bandje: Gold Coast Combo. Rogier wees mij aan als slagwerker omdat die functie nog openstond! Op onze eerste plaat zong ik echter. Dat kwam omdat iemand mij hoorde zingen en die vond het zó ongelooflijk goed, haha! Er is geen grotere onbescheidenheid dan valse bescheidenheid.”

Toenmalig artistiek leider en dirigent van het Metropole Orkest Dolf van der Linden zocht vervolgens contact met Rutten. “Of ik met het orkest op de radio wilde zingen. Ik stond zo met mijn handen te zwaaien in de studio, waarop Dolf het orkest stillegde en zei: ‘Edwin, soms is één dirigent al te veel. Sindsdien hield ik mijn handen in m’n zakken!”


Ome Willem

Jaren later werd Rutten producer van de KRO-radioshows rondom het Metropole Orkest, met jeugdvriend Rogier van Otterloo als dirigent. “Ik legde internationale contacten en nodigde artiesten als Chet Baker en Stan Getz uit. Geweldig!”

Tijdens een klus voor het inspreken van commercials leerde hij Aart Staartjes kennen, met wie hij later de stemmen insprak van de beroemde tekenfilmserie Barbapapa. “Aart vroeg mij een kinderprogramma te doen. Zo is de ‘Film van Ome Willem’ ontstaan. Men dacht dat wij alles improviseerden. Dat gebeurde alleen als een kind uit het publiek kwam en bijvoorbeeld vroeg of ie mocht plassen. Daar ging ik wel spontaan op in. Het succes zat ‘m echter in de fantastische schrijvers aan het script, muzikanten en een uitgebalanceerde keuze van figuren, zoals Harry Bannink als het Grote Geweten en natuurlijk hoofdgeitenbreier én Teun, Toon en August. Kinderen konden zich met ‘Ome Willem’ identificeren, zonder dat het kinderachtig werd.”


Duizendpoot

Nog steeds treedt Rutten op in binnen- en buitenland. Of schrijft de duizendpoot concertverhalen voor ‘kinderen en andere volwassenen’, waarbij hij zich laat inspireren door prachtige composities in de jazz of klassieken en associaties maakt met de natuur of dingen die mensen doen. “Het gaat om energie spenderen, kijken wat het wordt en lol erin hebben. Op Scheveningen gaan we lekker het American Songbook doen. Er is ook ruimte voor de spontane zangsolist uit het publiek. Als de dag erop aan je gevraagd wordt wat je hebt gedaan, dan kan je zeggen: ik heb een jazzconcert gegeven.”

Jazz Flavours: Edwin Rutten & Vincent Koning Trio vindt plaats op zaterdag 28 mei, aanvang 20.30 uur, bij Podium Aan Zee, Keizerstraat 58. Voor kaarten en meer informatie, zie www.podiumaanzee.nl.


Tekst: Alexander Serban