Afbeelding
Foto: PR

Scheveningse Desray viert de nineties bij Live on the Beach

Na drie jaar afwezigheid kan het eindelijk weer: Live on the Beach brandt los komend weekend, met een enorm podium aan zee vóór de Noordelijke Koppes. Onder andere Kensington en De Staat op zaterdag 14 mei en Krezip en Danny Vera zondag 15 mei zullen aantreden. De strandconcertserie start op vrijdag 13 mei met een muzikale trip ‘down Memory Lane’ tijdens ‘Celebrate the 90's’. De line-up mag er zijn, met Vengaboys, Twenty4seven, 2 Brothers on the 4th Floor, Radio 10 DJ Gerard Ekdom en natuurlijk Charly Lownoise en Mental Theo. De Scheveninger sprak met 2 Brothers-zangeres Désirée ‘Desray’ Manders, die op Scheveningen geboren blijkt te zijn.

De internationale doorbraak van 2 Brothers on the 4th Floor maakte Desray niet bewust mee. Zij studeerde jazz-zang aan het conservatorium begin jaren ’90. In die tijd deed de zangeres wel al studiozangklussen met een van die producers. “Eind ‘93 vroeg Martin Boer mij om Never Alone in te zingen. Met rapper D-Rock werd het andere vocale gedeelte opgenomen. Toen de opnames klaar waren, ontmoetten wij elkaar pas. Ik was toe aan deze uitdaging en 2 Brothers ging vanaf dat moment los.”


Cum Laude

In de rollercoaster vol videoclipopnames en nationale en internationale shows slaagde Desray er toch in om af te studeren aan het Conservatorium. “Dat deed ik Cum Laude met een 10. De kennis en ervaring op het podium nam ik mee naar school. In een mooie galajurk naar het examen en ik zorgde ervoor dat geluid- en lichttechniek optimaal geregeld was. Een echte show had de examencommissie nog niet eerder meegemaakt.”

Desray is er trots op dat zij wist te presteren in superdrukke tijden. “Je moet weten: ik kom van ver; durfde nooit het podium op en was onzeker. Ik was niet zo gebekt als veel andere artiesten. In mijn eentje de bühne op voelde als een pijniging, maar door het groepsgevoel en succes van 2 Brothers kon ik groeien. Met de rappers en dansers naast mij had ik het vertrouwen om een zangeres te kunnen zijn.”


Eurodance

De nineties waren super succesvol met meerdere Nederlandse groepen die internationale faam verwierven. Naast 2 Brothers scoorden 2 Unlimited, Vengaboys en T-Spoon ook als een malle. Hoe verklaart Desray dat succes? “Toen de muur viel in Duitsland was er een enorm gevoel van bevrijding. Mensen hadden na de ietwat deprimerende muziek uit de tachtiger jaren zin in positieve en vrolijke sounds. De Eurodance is happy, makkelijk, niet te zwaar en lekker dansbaar. Een schot in de roos voor alle doelgroepen. Ook kinderen gingen er lekker op. En de ouders van nu zijn de kinderen van toen. Die genieten nog steeds! We bestaan 30 jaar, inclusief een break van enkele jaren. In 2006 pakten wij de draad weer moeiteloos op. De vraag naar optredens was en is enorm.”


Scheveningen

“Wist je dat ik op Scheveningen ben geboren?”, vraagt Desray. “In de Pansierstraat, op zolder bij mijn oma. Snel daarna zijn wij verhuisd, maar mijn moeder is jaren later teruggekeerd in een huis aan de haven. Vanuit Hilversum reed ik vaak naar haar toe en genoot op het strand vlakbij de vuurtoren. Heel fijn dat ik weer op mijn geboortegrond mag optreden!”

Naast de optredens met 2 Brothers werkt Desray momenteel aan haar eigen boek. Dat gaat niet alleen over het leven als artiest. Een heftige periode in haar leven omvatte haar strijd tegen borstkanker. “In mijn boek staat hoe ik deze ziekte overwon, waarna ik terugkeerde in positiviteit, creativiteit en in m’n kracht.” Desrays boek verschijnt na komende zomer.


Tekst: Alexander Serban