Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Wij zijn bijzonder trots op ons nieuwe clubhuis”

Marcel Schuttelaar, voorzitter van Jachtclub Scheveningen is trots op het nieuwe clubhuis, dat officieel geopend wordt op 24 juni aanstaande. Daarnaast vertelt hij over het belang van een dynamische haven en het programma van de jachtclub vol met (vaar)evenementen.

Jachtclub Scheveningen is een vereniging met 700 leden en 350 boten. In het najaar van 2021 is het nieuwe clubhuis gereedgekomen. Marcel: Daar zijn we hartstikke trots op. Al met al duurt het bouwen van zo’n nieuw clubhuis, inclusief de voorbereidingen vijf tot zes jaar. We hebben nu een drijvend clubhuis. Geïsoleerd voor het geluid, met een groot terras boven. We hebben zonnepanelen en een warmtewisselaar die de warmte uit het zeewater haalt, wat het clubhuis klimaatneutraal maakt. Er zit ook een hele verdieping onder water, met het sanitair, de opslag en technische voorzieningen. Daarnaast is het gewoon een mooi gebouw. Het clubhuis wordt 24 juni aanstaande officieel geopend, waar hopelijk ook de burgemeester bij aanwezig zal zijn, want de gemeente heeft ons geholpen met subsidie om dit mogelijk te maken.”


Haven

Marcel hoopt dat de eerste haven een werkhaven blijft. “Dat vinden wij belangrijk, want een werkhaven garandeert dynamiek. Dat houdt de haven mooi en zorgt er mede voor dat de geul diep blijft. Bij de tweede haven, waar al die jachten liggen, zie je nu overal bebouwing. Daar hebben wij als leden nauwelijks meer parkeerruimte, of ruimte voor evenementen. Wij willen de strook bij de Hellingweg graag als parkeerruimte voor onze leden kunnen gebruiken. Dat is ons in het verleden wel beloofd, maar het is nooit gerealiseerd.”


Marcel vindt de Scheveningse haven de mooiste haven van de Noordzee. “Voor ons, als jachtclub, is de haven enerzijds geweldig. Je zit binnen vijf minuten op zee. Dat is echt nergens anders zo. Je hebt gelijk diep water en kunt eindeloos varen. Anderzijds zie we dat het oude Norfolk-terrein is volgebouwd. Er is nog één bescheiden jachtwerf, waar we boten kunnen repareren. 


Volgens Marcel moet er een havenmeester met stevige autoriteit komen, die voor het belang van de haven knokt. “Waar wij als vereniging voor pleiten, is dat er een goede aansturing over de haven komt. De havenmeester moet dan zowel zeggenschap hebben over het water als de kades. Ik vind dat je zuinig moet zijn op de ruimte die er is. Nu wordt alles volgebouwd helaas. Wij vinden het belangrijk dat er een haven is, waar bedrijvigheid op nummer één staat.”


De voorzitter van de Jachtclub vertelt dat er in het verleden een convenant getekend is met wethouder Boudewijn Revis. “In dat convenant staat dat de haven de functie van haven moet behouden en hoe we daar mee om moeten gaan. We willen de gemeente meegeven dat ze zuinig moeten zijn op de bedrijvigheid en de ruimtes in de haven en dat ze niet alles vol moeten bouwen. 


Programma

Jachtclub Scheveningen heeft de komende weken en maanden een vol programma met wedstrijden en evenementen. Marcel: "De 75e editie van de North Sea Regatta start op dinsdag voor Hemelvaartsdag (24 mei). Dat is de Vuurschepenrace, waarbij tientallen boten naar Engeland varen. Ze meren aan bij de Royal Harwich Yachtclub. 


In de zomer, van 9 tot 15 juli, is er een jeugdkampioenschap met open boten. In september hebben we de Bruine Bank Race die ook zo'n 100 mijl bedraagt. Tussendoor hebben we nog het Nederlands kampioenschap kleinbootvissen, en Nederlandse en Europese kampioenschappen voor bepaalde klassen. We hebben dus een hele volle agenda, de gehele zomer door.”


Volgend jaar vinden ook de Volvo Ocean Race en het WK-zeilen weer plaats. "Daar komen zo'n 1000 zeilers op af. Daarnaast varen we in mei met Stichting Medin, voor mensen met een handicap. Kortom we zijn een hele leuke gezellige jachtvereniging die barst van activiteiten. Ik zie de toekomst bijzonder zonnig in voor de jachtclub”, besluit voorzitter Marcel Schuttelaar.



Tekst: Nico Mos