Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Soroptimisten Scheveningen vieren 61-jarig bestaan met cabaret

Serviceorganisatie Soroptimistclub Scheveningen bestaat 61 jaar. Reden voor een feestje op 15 mei. Eigenlijk zou de vereniging van vakvrouwen vorig jaar het 60-jarig jubileum groots vieren, maar dat ging door de pandemie niet door. Dit jaar haalt de instelling die schade dubbel en dwars in met een cabaretvoorstelling in de Haagse Paleiskerk. De Scheveningse Soroptimisten maken zich al jaren sterk voor de rechten van vrouwen en meisjes. Na al die tijd is het werk van de club meer dan ooit relevant, stellen leden.

Het aantal leden van de eerste Soroptimistclub in Nederland, Den Haag, groeide zo snel dat Soroptimisten op 15 april 1961 een zelfstandige club op Scheveningen oprichtten. Het doel was om net als Soroptimist International vrouwen, meisjes en kinderen in het algemeen te ondersteunen. Over de hele wereld zamelen Soroptimisten via lokale en landelijke acties fondsen in voor dit doel. De Scheveningse afdeling droeg de afgelopen jaren bij aan Upendo’s Children Home in Kenia, Kibelo Embroidery Project in Ruanda, een school voor meisjes in Kabul, en de Stichtingen Leergeld en Beschermde Wieg. “Soroptimist Scheveningen begon met 17 leden”, vertelt Tatjana Stojcheska, lid van de lustrumcommissie. “Nu hebben we er veertig.” Ze is blij met het 61-jarig bestaan en toont een flyer. “Op zondag 15 mei houden we in Den Haag onze jubileum-cabaretvoorstelling ‘Ik vrouw van jou’, met de toneelgroep Plankgas. Vorig jaar hadden we ons feest gepland bij het 60-jarig bestaan, maar door corona ging dat niet door.”


Kracht

Ook lid Els van Vliet toont zich gelukkig met zes decennia Soroptimistclub Scheveningen. “Ik ben er blij mee. Zelf ben ik ontzettend gesteund door de club. De vriendschap onder de leden draagt ver. Je komt mensen tegen die je anders nooit tegenkomt. Dat is de kracht van een Soroptimistclub.” Het motto van de Scheveningse afdeling, uitgesproken tijdens de oprichting, luidde ‘Weet te geven, weet te ontvangen en durf jezelf te zijn’. Een leus die nog steeds actueel is, want de vereniging draagt nog altijd bij aan talloze goede doelen. “We helpen vrouwen door op lokaal niveau activiteiten te organiseren”, vertelt Tatjana. “Zo dragen we ons steentje bij aan vrouwenopvanghuis De Terp bijvoorbeeld, of we doen mee aan landelijke acties als 100xTrees4Live, waarbij we lokaal en in Mali bomen planten ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Soroptimist International. Met de opbrengst van de kaartverkoop van onze jubileum-cabaretvoorstelling steunen we trainingscentrum St. Joseph van Soroptimistclub Calavi in Benin. Dat verzorgt educatie voor jonge vrouwen.”


Het werk van de Soroptimistclub Scheveningen is nog steeds relevant, ook na 60 jaar. "Er is in Nederland onder vrouwen nog altijd sprake van stille armoede”, zegt Els. "Geweld tegen vrouwen speelt daarnaast een rol. Andere punten van zorg zijn ondersalariëring en ondereducatie. Bij deze misstanden laten we ons geluid horen en bieden we ondersteuning. We proberen elkaar onderling te versterken in deze onrustige maatschappij. Daarom is het noodzakelijk dat Soroptimistclub Scheveningen blijft bestaan. Van belang is dat we elkaar blijven ontmoeten en alert blijven op maatschappelijke ontwikkelingen, zodat we daar op in kunnen springen. Els zou graag zien dat Soroptimistclub Scheveningen meer gaat doen op Scheveningen zelf. "Dat doen we te weinig. We onderzoeken nu waar we aan kunnen bijdragen.”

Positieverbetering

De eerste Soroptimistclub ontstond in 1921 in de Verenigde Staten. De naam is een samentrekking van de Latijnse woorden sorores (zusters), en optimum (het beste). Aldus betekent Soroptimist dus zusters die het beste nastreven. De vereniging is louter bedoeld voor vrouwen en meisjes en zet zich in om de rechten, de positie en het leven van hen wereldwijd te verbeteren. De NGO heeft vijf doelen, vertelt Tatjana. “De educatie van vrouwen en meisjes, empowerment van vrouwen, tegengaan van geweld tegen vrouwen, gezondheid en voedselzekerheid, en duurzaamheid in het kader van klimaatverandering.” Den Haag kende de eerste Nederlandse Soroptimistclub, opgericht in november 1927. In heel Nederland zijn momenteel 101 clubs met 3200 aangesloten leden, allen professionele vakvrouwen. Alle verenigingen vallen onder de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.


De voorstelling ‘Ik vrouw van jou’ is zondag 15 mei in de Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag. Tickets kosten 36,50 euro per persoon. Na het benefietcabaret is er een informele borrel, gecombineerd met de verkoop van producten voor het goede doel.




Tekst: Harry Oosterveen