Afbeelding
Foto: PR

Muziekles voor Oekraïense kinderen bij YMCA

Met twintig gediplomeerde muziekvakkrachten in huis is YMCA Scheveningen een belangrijke broedplaats voor muzikaal talent. Een workshopmiddag voor Oekraïense vluchtelingen begin april mondde uit in het idee om Oekraïense kinderen van 6 tot en met 18 jaar muzieklessen te geven.

“We hebben op dit moment tien Oekraïense leerlingen”, vertelt Wim de Graaf van YMCA Scheveningen. “Als kinderen dezelfde leeftijden hebben, dan proberen we ze zoveel mogelijk in duo’s in te delen, dat is ook gezelliger. Onze drumdocent, Benjamin Lampe, heeft al de meeste lessen gegeven en hij is super-enthousiast. Een deel van de kinderen spreekt een beetje Engels, maar Benjamin kan veel met weinig woorden; hij voelde gelijk een klik met de kinderen.”

Nog niet alle kinderen pakken hun instrumenten makkelijk op en stappen zorgeloos de les in. Wim: “Een meisje speelde thuis in Oekraïne viool, maar ze is nu nog te getraumatiseerd om mee te doen. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk voor haar te maken, maar we willen haar natuurlijk niet pushen. Ze weet dat ze welkom is en dat niets moet, we hopen van harte voor haar dat ze binnenkort toch de stap kan zetten.”


Wims aandacht gaat nu uit naar het goed organiseren van de lessen en het bereiken van de kinderen die hierin geïnteresseerd zijn. Ken je Oekraïense kinderen die heel graag muziek willen maken? Stuur dan een mailtje naar kantoor@ymcaservice.nl. YMCA legt vervolgens op een toegankelijke manier, via een appje in het Oekraïens, contact met het kind en zijn of haar ouder(s)/verzorger(s). Bij interesse is er eerst een gesprekje over welk instrument het kind speelt of het liefst wil leren spelen. Aan Oekraïense kinderen die de lessen niet kunnen betalen, worden deze gratis aangeboden.