Afbeelding
Foto: Dick Teske

Waardevolle werkervaring opdoen bij Podium Aan Zee

Het runnen van een concertzaal met bijbehorende programmering, festivals en evenementen is onmogelijk zonder de inzet van vrijwilligers. Podium Aan Zee heeft een aantal kanjers van crewleden, die ervoor zorgen dat bezoekers van voorstellingen zich heel welkom voelen. Deze kern van medewerkers zit echter te springen om nieuwe verse krachten.

Podium aan Zee, een initiatief van YMCA en Popagenda Scheveningen, heeft het YMCA-gebouw in de Keizerstraat 58 als thuisbasis. De concertzaal, waar elke muziekstijl live uitstekend tot zijn recht komt, is toegankelijk voor 200 bezoekers. Vrijwilligers Valerie Pronk en Gideon van Engelenhoven laten potentiële nieuwe crewleden graag weten waarom werken bij Podium Aan Zee zo aantrekkelijk is.


Leerschool én een feestje

Valerie heeft al acht jaar ervaring, waarvan vijf jaar als Barcoördinator (Baco). Naast het barwerk weet zij inmiddels wat voor haar de belangrijkste taak is als crewlid: “Gastvrouw zijn voor bezoekers en artiesten en hen een fijne avond bezorgen. In mijn begintijd was het zoeken naar een plekje in het team, maar de toenmalige Baco leidde me goed op en betrok mij overal in. Een goede leerschool. Nu doe ik dat graag voor nieuwe krachten. Taken als schoonmaken en de zaal klaarzetten, horen daar ook bij, maar dat maken wij als team zo gezellig mogelijk hoor!” Gideon begon vier jaar geleden via Den Haag Doet, de vacaturebank voor vrijwilligers, zijn werk als barmedewerker. “Ik kan me prima vinden in alle klussen die bij dit werk horen, zoals biertjes schenken, met mensen praten, kaartjes scannen en ook de schoonmaak na afloop van de show.”

Valerie hecht veel waarde aan het sociale aspect van het werken bij Podium Aan Zee. “Het is fijn om verbonden te zijn in een team en samen verantwoordelijkheid te dragen om een leuke avond neer te zetten. Daarnaast breid ik ook nog mijn sociale netwerk uit.” Gideon: “Ik voel me erg welkom hier. In het begin is het toch spannend, maar vanaf dag één werd ik goed ingewerkt en stelde het team mij op m’n gemak.” Valerie: “Passie voor muziek is wel belangrijk. Zelfs op drukke avonden maak je concerten bewust mee. Soms word je aangenaam verrast, doordat je gave nieuwe acts of genres ontdekt!”

Beiden zeggen veel geleerd te hebben tijdens hun werk voor Podium Aan Zee, zowel op sociaal, persoonlijk als muzikaal gebied. Valerie speelt zelf in een band. “Door de shows hier krijg ik veel inspiratie. Tegelijkertijd leerde ik hoe ik met mensen kan omgaan en communiceren, en assertief te zijn als Barcoördinator.” Gideon: “Ik vind het superleuk om achter de bar te staan én te socializen. Horeca en muziek zijn helemaal mijn ding. Op avonden als HipFest is het heftig, maar dat festival is zo gaaf! En een crewlid wordt niet achter elkaar ingeroosterd. Dat houdt het ook fris.”


Nieuwe crewleden

Naast medewerkers voor de horeca en hospitality, ziet Podium Aan Zee zijn crewbestand graag aangevuld worden met jongeren die ervaring willen opdoen in de geluid- en lichttechniek. De zaaltechnici maken je wegwijs, waarna er volop mogelijkheden zijn om zelfstandig een show te draaien. Voor mensen die met de gedachte lopen een bijdrage te leveren aan het werk in een dynamische concertzaal, kunnen voor het laatste zetje makkelijk overtuigd worden door Valerie en Gideon. Valerie: “Je kunt doorgroeien bij Podium Aan Zee en eventueel Barcoördinator worden. Ik wil een potentieel crewlid graag uitnodigen om mee te draaien op een avond. Dan merk je hoe leuk het is om hier te werken!” Gideon: “Gezelligheid en jezelf nuttig maken, gaan hier hand-in-hand. Je hebt verantwoordelijkheid, maar er is geen druk.”


Als vrijwilliger barcrew of techniek werk je minimaal één keer per maand bij een concert. In ruil daarvoor werk je samen met een leuk jong team, creëer je een sociaal netwerk voor jezelf in de cultuursector, heb je een mooie toevoeging aan je CV, zijn er mogelijkheden voor een onkostenvergoeding en word je betrokken bij gezellige teamuitjes. Meld je aan via e-mail: crew@podiumaanzee.nl. Meer info vind je op www.podiumaanzee.nl.



Tekst: Alexander Serban