Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scouting pakt uit op Koningsdag in het Belgisch Park

Na twee jaar met coronamaatregelen mag alles weer! En het grote nationale feest dat normaliter jaarlijks uitbundig gevierd wordt, staat als eerste op de rol: Koningsdag. Hoewel de voorbereidingstijd wat kort was, zorgt de Scheveningse Scouting Sint Jorisgroep 5 weer voor top-entertainment op het Belgische Plein. Jong en oud zijn van harte welkom om weer zoals vanouds te genieten van Koningsdag in het Belgisch Park.

Laura Noordijk van de scoutinggroep neemt ons kort mee in de lange geschiedenis die Scouting Sint Jorisgroep 5 kent op Scheveningen. Bijna 100 jaar geleden, in 1926, werd de groep opgericht. Sinds 1937 zitten ze op de huidige locatie aan de Brugsestraat. “Zelfs in de oorlog heeft de scouting hier gezeten. Het clubhuis werd toen compleet gestript en alleen de fundering is blijven liggen. Na de oorlog is het clubhuis weer opgebouwd en we zitten hier nog steeds.”


De lange geschiedenis van de scoutinggroep op en met Scheveningen blijkt ook de basis voor de grote festiviteiten in het Belgisch Park op Koningsdag die al sinds de jaren ’80 mede georganiseerd worden door Sint Jorisgroep 5. “Ik heb het even nagevraagd bij één van onze vrijwilligers van het eerste uur, want dit is allemaal voor mijn tijd geweest”, lacht Laura. “De meeste spellen en de namen van die spellen komen uit het Deense pretpark Tivoli. Daar waren ze ooit heen geweest en hebben toen een aantal van de spellen nagebouwd om hier ook te spelen. In de jaren ’80 zijn de spellen gebruikt tijdens, toen nog Koninginnedag, op het Belgische Plein en ze worden nu nog steeds met veel plezier gespeeld.”


Voor Laura en de andere vrijwilligers was het na twee jaar vol coronamaatregelen ineens snel schakelen toen bleek dat Koningsdag maatregelvrij gevierd kon worden. “Pas in februari kregen we de zekerheid dat we iets konden doen tijdens Koningsdag, dus onze tien vrijwilligers hebben direct de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat wel kon en wat niet in zo’n korte tijd”, legt Laura uit. “Ook hebben we meteen contact gezocht met de Oranjecommissie van Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen (BNS). Helaas was die flink uitgedund na twee stille jaren, maar met het overgebleven commissielid hebben we meteen goed overleg gehad en een planning uitgezet.”


Wat hebben de vrijwilligers allemaal kunnen organiseren in korte tijd? Nou, best veel! Laura vertelt: “Eigenlijk hebben we veel dezelfde dingen kunnen behouden die we voorheen ook deden. Alleen het Rad van Avontuur en de Oud Hollandse Spellen zijn deze Koningsdag afwezig. Voor de kinderen hebben we springkussens en is er ook een luchtstormbaan. Verder kunnen de kinderen meedoen aan het versieren van maskers, een wetenschapspresentatie bijwonen van professor Stinkhaar, een glittertattoo maken of prachtig geschminkt worden.”


Laura vervolgt: “De bewonersvereniging verzorgt weer het terras met koffie en ijs. En DJ Bas zorgt voor de muziek op het Belgische Plein. Verder is in de straten rondom het plein weer de gezellige vrijmarkt. Het is dus allemaal weer helemaal vertrouwd met een hapje en drankje Koningsdag vieren in het Belgisch Park!”

Afbeelding