Afbeelding
Foto: PR

Stoomtractor rijdt voorlopig niet meer door de regio

Je hebt ze waarschijnlijk wel eens door de buurt zien rijden, de stoommachines uitgenodigd door Stichting Stoomkracht. De meest bekende verschijning in deze regio is Olav Schaeffer, die de basis van de stichting heeft gelegd, met zijn Marshall stoomtractor uit 1920.

Met weer de nodige evenementen in het vooruitzicht werd de stoommachine onderworpen aan de 10-jaarlijkse ketelkeuring. Helaas bleek dat de ruim 100 jaar oude machine aan een grondige restauratie toe is. Dit betekent dat de stoomtractor compleet ontmanteld zal worden en ter reparatie naar Engeland wordt vervoerd. “De ketel wordt op de oude manier, met de hand gerepareerd. Dat gaat dus om rollen, walsen, smeden en klinken”, aldus Olav.

De ingrijpende restauratie betekent dat de onderdelen pas medio 2023 terug naar Nederland zullen komen. Olav legt uit: “Waarna alles nog opgebouwd, uitgelijnd, getest en gekeurd moet worden. Dus het gaat nog wel even duren voordat de stoomtractor weer met regelmaat door Scheveningen zal rijden.”

Het werk van Stichting Stoomkracht ligt niet totaal stil. Er zijn plannen om in september weer een aantal stoombazen en hun machine uit te nodigen voor een aantal dagen toeren door Den Haag. “Daar is de stoomtractor dan niet bij, maar er zijn genoeg andere machines om er weer een feestje van te maken.”

Kijk voor meer informatie, het verloop van de restauratie en andere activiteiten op www.stroomkracht.nl.