Afbeelding
Foto: PR

“De vereniging is meer dan alleen maar biljarten”

Biljartvereniging Het Raakpunt is alweer tien jaar gehuisvest in wijk- en dienstencentrum Het Trefpunt, aan de Tesselsestraat. De voorzitter, en dat is hij al 22 jaar, is Gerrit de Jong (79). Gezien zijn leeftijd wil hij die rol nog een paar jaar gaan vervullen. Gerrit vertelt graag over het reilen en zeilen van de biljartvereniging. Een vereniging die meer is dan alleen maar biljarten.

De biljartvereniging is 22 jaar geleden gestart in De Mallemok, aan de Westduinweg. “Daar stond toen één biljart. Ik heb daar toen een biljartvereniging opgericht met vier broers, een zwager en twee vrienden”, weet Gerrit nog goed. “Dat is uitgegroeid tot de biljartvereniging met zo’n 40 leden, waar we nu over praten. De laatste tien jaar spelen we onze partijtjes in het Trefpunt. Dit is echt een hele mooie locatie.”

Toen de vereniging tien jaar geleden neerstreek in Het Trefpunt was er nog wel wat werk aan de winkel. “Ook hier stond maar één biljart en in feite kun je met één biljart weinig doen”, legt Gerrit uit. “Gelukkig stond Welzijn Scheveningen welwillend tegenover ons verzoek voor een tweede biljart. Daniëlle, de manager van Het Trefpunt, heeft er toen voor gezorgd dat er nu twee biljarts staan. En elk jaar worden er nieuwe lakens op de biljarts gezet.”


Gerrit vervolgt: “Wij proberen hier een balans te vinden door enerzijds de regels van de Biljart Bond te hanteren en anderzijds dat er tussendoor toch ook plaats is om een geintje te kunnen maken. Daarnaast is er een hoop gezelligheid. Is er bijvoorbeeld iemand jarig dan halen we een gebakken visje met na afloop een drankje. Eigenlijk staat de saamhorigheid hoog in het vaandel bij onze vereniging.”

Dat komt ook tot uiting in de activiteiten die de vereniging organiseert voor de leden. “In de zomer gaan we altijd een dagje weg en na afloop van zo’n dag gezellig met z’n allen uit eten. Met de kerstdagen en nu met Pasen kregen de leden ook weer wat extra’s, zoals een rollade en een stol. We zijn dus gewoon meer dan een biljartvereniging en dat is ook de bedoeling. We proberen het iedereen naar de zin te maken.”


Gerrit is ooit Nederlands kampioen geworden in 3e klas biljarten en geeft af en toe nog wat biljartles. Daarnaast is hij 15 jaar arbiter geweest bij de KNBB. Binnen Het Raakpunt vervulde Gerrit door de jaren heen diverse functies. “Ik ben wel eens penningmeester, voorzitter en secretaris in één geweest. Maar de laatste jaren hebben we weer een bestuur dat uit meerdere personen bestaat. Als er wat met mij zou gebeuren, moet de vereniging door kunnen gaan. Ik ben dus nu alleen nog maar voorzitter voor misschien nog twee, drie jaar en dan mag er iemand anders het stokje overnemen.”


Op dit moment is er een wachtlijst om toe te treden tot de biljartvereniging. “Als je meer dan elf, twaalf spelende leden per speelmoment hebt, moet je te lang wachten om te kunnen spelen. Dat moet je ook niet willen”, aldus Gerrit.


Meer informatie over biljartvereniging Het Raakpunt is na te lezen op de website: bvraakpuntjimdo4.webcode.nl.