Afbeelding
Foto: Rutger Vos

Gesmokkelde oorlogsdagboeken komen tot leven op podium

Teruggevonden dagboekfragmenten, die de negentienjarige verzetsheld Hetty van der Togt tijdens haar gevangenschap in 1944 op haar lichaam met zich mee smokkelde, komen tot leven in de voorstelling ‘Dagboek 44-45’. Dansgroep Haarlem danst samen met Haagse dansers van New Dance Center het verhaal over verraad, verzet, verdrukking en verdriet, maar vooral over hoop. De productie is binnenkort te zien in Nationaal Monument Oranjehotel.

Verzetsstrijder Hetty belandt na haar arrestatie in 1944 in verschillende gevangenissen. Daar hield zij een dagboek bij. Hetty noteerde alles op kleine briefjes, stukjes karton en zelfs op toiletpapier. Alles wat ze maar kon vinden. Ze droeg alles heimelijk op haar lichaam met zich mee. De notities hebben, net als Hetty, de oorlog overleefd. Na het overlijden van Hetty in 2011, vonden de kinderen van Hetty een tas op zolder, met hierin de notities. Dorien Reitsma - Hoogeweegen, dochter van Hetty, werkte de tekst uit tot een chronologisch verhaal. Een verhaal dat Hetty zelf nooit kon vertellen, staat nu op de planken in een aangrijpende choreografie op muziek van Henrik Schwarz.

In de dansvoorstelling straalt in elke scène wel een sprankje hoop door bij de personages. Hoop op een beter leven. En dat kwam er, want tijdens de laatste maand van de oorlog in 1945 lukte het Hetty om met vijf vriendinnen te ontsnappen.

Dagboek 44-45 speelt in de voormalige gevangenis Oranjehotel van 29 april tot en met 1 mei. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.dansgroephaarlem.nl.