Afbeelding
Foto: PR

Warm welkom vluchtelingen in langdurige opvang

Den Haag vangt vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit gebeurt ook in het stadsdeel Scheveningen. In Den Haag is er opvang voor korte tijd (enkele dagen tot weken) en opvang voor langere tijd. In Scheveningen verblijven sinds 11 april jongstleden ongeveer twintig Oekraïners. Zij verblijven voor langere tijd in het Empire Hotel in de Keizerstraat. De verwachting is dat de mensen hier in ieder geval tot eind dit jaar kunnen blijven.

Het is niet mogelijk om alle vluchtelingen een eigen woonruimte aan te bieden. Daarvoor is de woningnood in de stad te groot. De gemeente heeft daarom vooral oplossingen gerealiseerd in leegstaande gebouwen. Die leegstaande gebouwen zijn speciaal voor de vluchtelingen uit Oekraïne geschikt gemaakt. Deze locaties zijn niet geschikt voor permanente bewoning, omdat ze veelal slechts tijdelijk beschikbaar zijn. Nog niet alle beoogde locaties zijn op dit moment al bewoonbaar. Daarom zitten komende weken nog altijd een aantal vluchtelingen in acute opvang in hotels. Deze mensen zullen in de komende weken ook geleidelijk onderdak gaan krijgen in de opvanglocaties voor langere tijd.

Op Scheveningen ontvingen de vluchtelingen een warm welkom met een tas vol basisboodschappen van Aldi Scheveningen. Welzijn Scheveningen is van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur in het Empire Hotel aanwezig voor vragen en hulp. En het Servicepunt XL, aan de Badhuisstraat 177, is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur open voor vluchtelingen. Een afspraak maken is niet nodig.

Inwoners van Scheveningen kunnen op verschillende manieren helpen. Dit kan onder andere via Welzijn Scheveningen, Kommunika en YMCA.