Afbeelding
Foto: Dick Teske

Een paasweekend zoals vanouds

Zonovergoten dagen, een heerlijke temperatuur en na twee jaar geen coronamaatregelen meer maakte de paasdagen op Scheveningen weer zoals vanouds. Terrassen stroomden vol evenals de parkeergarages. Dit zorgde op de aanvoerroutes naar Scheveningen-Bad het hele weekend voor stilstaande auto's wachtend op een parkeerplekje.

Wat was het genieten aan het Scheveningse strand de afgelopen dagen. Een enkeling trotseerde het stralende aprilzonnetje en ging met een handdoekje op het strand liggen, maar de meeste bezoekers hielden het bij bijbruinen op één van de terrassen. Heerlijk dat dit weer kan zonder coronamaatregelen!


De bezoekersstroom richting het strand zorgde op de aanvoerwegen naar Scheveningen-Bad weer voor de bekende problemen. Op zowel eerste als tweede paasdag riep de gemeente Den Haag op om vooral niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, omdat alle beschikbare parkeerplaatsen bezet waren. Dit bericht bereikte de toeristen of te laat of het weerhield ze er niet om hun geluk te beproeven, want bijna de gehele dag stonden de auto's in lange rijen op onder meer de Gevers Deynootweg en Zwolsestraat. 

Opvallend was dat aan andere kant van Scheveningen het juist uitzonderlijk rustig was. Aanvoerwegen richting het Scheveningse havengebied zoals de Statenlaan, Westduinweg en Van Boetzelaerlaan waren opmerkelijk rustig.


"Bewoners hebben op de eerste mooie dag al gelijk een probleem"


Op social media werd veelvuldig naar het hernieuwde Actieplan voor 2022 verwezen en dat maatregelen uit dit actieplan niet voldoende werden uitgevoerd door de gemeente. Roos Padmos, één van de bewoners uit het panel dat meewerkte aan het actieplan, zag het voor haar deur gebeuren. "De eerste mooie dag en je ziet waar de problemen zullen komen in de zomer, vooral Duitse kentekens die de hele dag parkeren in de straten en geen parkeerbeheerder te bekennen. Drie parkeerplekken voor de deur, allemaal Duits en niet betalen." Roos vervolgt: "De handhavers bij de straten naar de boulevard laten echt iedereen door en de straten staan vol met toeristen die niet betalen en lang staan. Parkeerbeheer niet gezien, bewoners hebben op de eerste mooie dag al gelijk een probleem."

Andere bewoners riepen de gemeente op om de toevoerwegen naar Scheveningen af te sluiten zodra de parkeergarages vol zitten. "Laat mensen van te voren online een parkeerplek reserveren. Sluit op dit soort dagen de toevoerwegen af en je komt er alleen door als bewoner, als je op Scheveningen moet werken of als je de gereserveerde parkeerplek kan laten zien. De rest krijgt een folder mee met de parkeermogelijkheden buiten Scheveningen en mogen weer de andere kant op", zo draagt bewoner Kees zijn ultieme oplossing aan.


De gemeente heeft in ieder geval genoeg data kunnen verzamelen om de maatregelen uit het actieplan aan te scherpen en de Scheveningers minder drukte voor hun huisdeur te geven deze zomer.

Afbeelding