Afbeelding
Foto: Iwan de Brabander

Haagse Jazz Club viert 75-jarig bestaan

Op zondagmiddag 24 april viert de Haagse Jazz Club zijn 75-jarig bestaan. De oudste nog bestaande jazzclub van Nederland pakt uit met een jubileumconcert. Het Rob Agerbeek Trio bijt het spits af om 14.00 uur, waarna de beroemde en ook 75 jaar oude Dutch Swing College Band zorgt voor het zinderende slotakkoord. Dit unieke evenement vindt plaats in het Leonardo Royal Hotel, het vroegere Promenade Hotel aan de Van Stolkweg 1. Voorzitter Fons de Rouw en secretaris Wim Nieuwstraten blikken met genoegen vooruit.

In de oorlog leidde de jazz een ondergronds bestaan als verboden muziekstijl. Een ‘geheim’ combo onder leiding van Peter Schilperoort vormde in 1946 de oorsprong van de Haagse Jazz Club: Dutch Swing College Club. “Hier speelden muzikanten, maar er werden ook platen gedraaid”, vertelt Fons de Rouw. “Tijdens de oorlogsjaren had iedereen drooggestaan, dus je begrijpt dat dit nieuwe muziekleven uitbundig werd gevierd. De leden van de club met hun verschillende smaak voor jazzstijlen vonden elkaar na wat onenigheid in 1951 onder de nieuwe naam Haagse Jazz Club. Het nauw verweven combo groeide uit tot de Dutch Swing College Band.”

In de afgelopen 75 jaar heeft de Haagse Jazz Club (HJC) bijgedragen aan de rijke historie van Den Haag als belangrijke jazzstad. In de voorbije periode hebben tal van beroemde musici opgetreden in de Club, zoals Louis Armstrong, Duke Ellington en Rita Reys. Deze legendes zijn met anderen tevens erelid, evenals North Sea Jazz-oprichter Paul Acket. Vanaf de begintijd heeft de HJC wel dertig verschillende locaties gehad. “Grote en kleine locaties, zoals BowlingWorld Zuiderpark en Café De Paap”, zegt Wim. “Sinds 2009 verzorgen wij onze middagen vanuit het Leonardo Royal.”


Unieke plek in de Haagse Jazzwereld

Hoewel de HJC modernere vormen van jazz heeft geprogrammeerd, is de oude jazz veruit het populairst bij de leden van de club. Fons: “Wij hopen ook een jonger publiek aan te trekken. Toevallig vandaag hebben wij leerlingen van het Conservatorium op het podium. Zij leren vooral de latere stijlen vanaf de Bebop. Erg leuk dat deze talenten teruggrijpen naar die classic jazz.” De HJC heeft altijd een vaste kern gehad van (sessie)muzikanten, waarbij er tijdens de optredens altijd werd gedanst. Fons: “Wij zijn het enige Haagse podium dat deze oude jazz programmeert. Ons ledenbestand vergrijst hierdoor wel een beetje.” Wim vult aan: “Wanneer wij experimentele jazz zouden introduceren, dan haakt onze huidige doelgroep vermoedelijk af."

Fons was al jaren lid voordat hij bestuurder werd van de HJC. In de jaren ’70 kwam hij als bezoeker, sinds 1980 speelde hij klarinet en saxofoon in de Square Jazz Band (later huisorkest van HJC) en vanaf 2006 is hij voorzitter. “Ik speel nog mee in de club hoor! Eén keer per maand speelt een sessieband. In set twee en drie zijn gastmuzikanten en -zangers in het publiek welkom om mee te jammen.” Wim, al tien jaar secretaris: “De Dutch Swing College Band is altijd een happening. En Scheveninger Frits Kaatee had altijd een speciale dynamiek in zijn optredens. Eigenlijk is elke zondag een hoogtepunt. Een gezellig babbeltje maken en lekker dansen; daar beleven onze leden en bezoekers van buiten enorm veel plezier aan!”


Oproep voor nieuwe leden en bestuurders

Het ledental van de Haagse Jazz Club loopt ietwat terug vanwege de hoge leeftijd. Fons: “Nieuwe leden begroeten wij bijzonder graag! Wij zijn tenslotte afhankelijk van de inkomsten van onze leden én bezoekers.” Wim: “Wij doen het zonder subsidies, terwijl wij wel aan belangrijke voorwaarden voldoen: muziek voor een oudere doelgroep, die goed in beweging blijft door te dansen en swingen. Maar wij ontvangen net zo lief jonge bezoekers met open armen. Het moet toch lukken om jongeren te bereiken die juist gek zijn op de oude stijl jazz en het American Songbook.”

De leeftijdsgrens is in ieder geval uit de statuten gehaald, met het oog op het aantrekken van enthousiaste bestuursleden. Wim: “We willen ontgrijzen hoor. Reeds nu is plek voor nieuwe bestuurders, want het huidige bestuur zal op een gegeven moment vervangen moeten worden. Wij bieden een prachtige functie in een unieke ambiance, waar van januari tot eind april en van oktober tot eind december fijne jazz live wordt gespeeld.”


Op zondag 24 april vindt de viering van 75 jaar Haagse Jazz Club plaats in het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade, aan de Van Stolkweg 1. Op het programma staat de Dutch Swing College Band en Rob Agerbeek Trio. Zaal geopend vanaf 13.00 uur, aanvang: 14.00 uur. De entreeprijs bedraagt 20 euro en 10 euro voor leden. Kaarten zijn te koop via overmaking naar bankrekening NL 34 INGB 0000104653, t.n.v. penningmeester Haagse Jazz Club te Den Haag, o.v.v. jubileumconcert plus naam en e-mailadres. Voor nadere informatie, kunt u bellen met telefoon: 06-19681230. Zie ook www.haagsejazzclub.nl.



Tekst: Alexander Serban