Afbeelding
Foto: Dick Teske

"Het is belangrijk om samen te werken"

Per 1 mei wordt dominee Jasper Klapwijk voor de helft van zijn tijd dominee van de protestantse Pax Christikerk in Mariahoeve. Voor de andere helft blijft hij dominee in de gereformeerde Ichthuskerk op Scheveningen. Om optimaal van deze vorm van samenwerking te profiteren gaan beide kerken vanaf Pasen ook hun kerktijden veranderen.

Dominee Jasper Klapwijk is tien jaar predikant in de Ichthuskerk aan de Duinkerksestraat en was toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik dacht ga ik mijn tijd bij de Ichthuskerk vol maken, of wil ik iets anders gaan doen. Ik ben voorzitter van de kerngroep van het Missionair Platform en daar kwam de vacature voor een ambulant predikant voor 50% bij de Pax Christikerk binnen. Het leek me een leuke nieuwe uitdaging om die functie te combineren, en zo ook 50% predikant te blijven in de Ichthuskerk.”


Samenwerken

Op zich is het niet zo bijzonder dat een predikant in twee kerken werkt, maar in dit geval gaat het om twee kerken die bij twee verschillende kerkverbanden zijn aangesloten en dat is wel vrij uniek. “De Ichthuskerk is een gereformeerde kerk vrijgemaakt en de Pax Christikerk valt onder de PKN", legt Klapwijk uit.

Dat deze vorm van samenwerking nu mogelijk is, is het gevolg van steeds betere samenwerking tussen verschillende kerken in de regio den Haag. Zo zijn zowel de Ichthuskerk als de Pax Christikerk aangesloten bij het Missionair Platform den Haag, waarin een 25-tal kerken binnen de regio den Haag samenwerken op het gebied van nieuwe vormen van kerkzijn. Klapwijk: “Het is belangrijker om samen te werken, dan bij welke kerkgenootschap je hoort. We werken al jaren samen in het Missionair Platform en ik heb al een keer of vijf in de Pax Christikerk gepreekt.”


Om optimaal van deze vorm van samenwerking te profiteren gaan beide kerken vanaf Pasen ook hun kerktijden veranderen. De Ichthuskerk verschuift de aanvangstijd van de kerkdiensten op zondagmorgen van 10.00 uur naar 09.30 uur, terwijl de Pax Christikerk van 10.30 uur naar 11.00 uur gaat. Daardoor kan dominee Klapwijk op zondag in beide kerken preken.