Gemeente start zoektocht naar nieuwe gasleverancier

Het huidige contract, dat de gemeente Den Haag heeft met Gazprom, loopt eind dit jaar af. Uiterlijk begin september volgt het definitieve besluit over het al dan niet verlengen van dat contract met een jaar. In de tussentijd start de gemeente via een nieuwe aanbesteding de zoektocht naar een andere gasleverancier.

Het college is zich er zeer van bewust dat, na de inval van Rusland in Oekraïne, de druk toeneemt om het gascontract met Gazprom te beëindigen. Dit is ook de intentie. Tegelijkertijd is de gemeente ook verantwoordelijk voor de continuïteit van de verwarming van de kantoren, zwembaden en sporthallen. De gemeente heeft besloten om het lopende contract niet per direct op te zeggen. Er zou dan snel een nieuw contract afgesloten moeten worden met een andere aanbieder, waarbij de prijs vele malen hoger uitvalt en in de praktijk de kans groot is dat er nog steeds Russisch gas afgenomen wordt. Dit komt omdat verschillende gasstromen uit de internationale markt samenkomen in de zogenoemde ‘gasrotonde'.

Begin september besluit de gemeente definitief over het al dan niet verlengen van het bestaande contract met een jaar. Ondertussen start zij met een nieuwe aanbesteding voor de levering van gas vanaf 2023. Het risico dat geen enkele gasleverancier wil inschrijven is aanwezig, maar de kans hierop is aanzienlijk kleiner door het beslismoment te verschuiven naar september. 

Het college ziet de urgentie om zo snel mogelijk op andere energiebronnen over te gaan.