Afbeelding
Foto: Dick Teske

Jeugdcircus weer op de planken

Het was feest afgelopen weekend bij jeugdcircus Circaso. Door corona konden de artiesten drie jaar lang geen afsluitende voorstelling houden, maar nu mochten ze eindelijk weer op de planken. Trucs in de doeken en aan de trapeze, jongleren op ballen en eenwieleren. Alles kwam voorbij. Het presentatieweekend viel samen met de start van een crowdfunding om de toekomst van het enige jeugdcircus veilig te stellen. "Circus maakt je op alle gebieden sterker."

Kinderen uit heel Scheveningen en Den Haag komen wekelijks naar Circaso, aan de Teijlerstraat, voor het aanleren van circustrucs en het beoefenen van acrobatiek. En dat was 17 jaar geleden precies de bedoeling van circusartiesten Anja van Wijngaarden (55) en Johannes Fisscher (61), toen zij de levendige circusschool startten. “We wilden graag dat circuslessen voor iedereen in Den Haag beschikbaar werd”, vertelt Anja. “In die tijd gaven we les als trainers bij Circus Kraaiennest, toen nog hét jeugdcircus in Den Haag. We bereikten met die lessen echter maar een klein clubje van kinderen uit de buurt. Circus is zo rijk, dat we dat iedereen gunden. Daarom hebben we, samen met Birgit Douma, Circaso opgericht.”


Vrij 

Anja begon zelf pas op latere leeftijd als acrobaat. “Ik heb tot mijn zeventiende jaar altijd op hoog niveau geturnd. Na mijn studie begon ik dat te missen, maar ik wilde ook niet meer in dat keurslijf. Zo kwam ik terecht bij het Koorenhuis bij een oriëntatiecursus dans en beweging. Johannes gaf daarin een paar lessen acrobatiek. Dat vond ik ontzettend leuk en binnen no time was ik echt heel goed."

De vonk sloeg over tussen de twee en samen besloten ze te gaan toeren met optredens. Als duo Gi-Jo waren ze jarenlang met hun voorstellingen te zien op festivals, in theaters, op scholen en op beurzen. In het binnen- maar ook in het buitenland.

“Acrobatiek heeft me opengemaakt”, vertelt Anja. “Ik ben er vrij door geworden. Je leert iets, waar je vervolgens beter in wordt en waarna je het aan anderen durft te laten zien. Je kunt niet winnen, je kunt niet verliezen, je kunt alleen het applaus krijgen. En dat doet iets met je gevoel van trots en eigenwaarde. Het maakt je sterker. Je leert dat je kennelijk iets kan waar mensen blij van worden of bewondering voor hebben.”


"Circus is sport, kunst, artistiek en sociaal in één"

Goede afloop

Anja, die van huis-uit sociotherapeut is, vindt het een prachtig middel om kinderen sterker te maken. “Circus is eigenlijk alles. Het is sport, kunst, artistiek en sociaal. Je hoeft niet persé snoeisterk te zijn om bij het circus iets te kunnen betekenen. Het is een sportieve activiteit die geen competitie in zich heeft. Als je een wedstrijd speelt, kun je winnen of verliezen. Dan ga je joelend de kleedkamer in of bedrukt. Dat vind ik soms wel eens jammer, want ook dan heb je een prestatie neergezet. Bij circus heb je dat niet.”

“Als je ergens minder goed bent, kun je toch je uitdaging ergens anders uithalen. Bijvoorbeeld doordat je samen een voorstelling op de planken zet, of een act voor elkaar krijgt. En natuurlijk gebeurt het dan ook wel eens dat je truc dan tijdens de voorstelling niet lukt. Dan zie je dat kinderen elkaar gaan helpen, of dat de trainers inspringen en dat het dan toch goed afloopt. Dat vind ik mooi.”


Circusvoorstelling

Stichting Circaso heeft op dit moment zo’n 200 leerlingen van 4 tot 70 jaar oud. Na de basiscursussen, die er voor verschillende leeftijdsgroepen zijn, kun je doorstromen naar de werkplaatsen. Hier kun je langer en serieuzer oefenen. Daarnaast kun je ook technieklessen volgen, van acrobatiek, lucht (trapeze en tissue) tot tumbling (springen en salto’s). Ook kan er vrij worden geoefend.

Zoals elke jaar mogen alle groepen tijdens het presentatieweekend hun kunsten vertonen aan familie en vrienden, zoals dit weekend weer het geval was. De trainingszaal werd daarbij omgebouwd tot voorstellingsruimte met heuse circusmuziek, attributen en circuskostuums.

Verder is het jeugdcircus een graag geziene gast op festivals, in theaters en tijdens de sinterklaasoptocht met jonglerende pieten. Met hun voorstellingsgroep, die daar apart voor oefent, of gewoon voor wie wil. De trainers van Circaso verzorgen desgewenst professionele (bedrijfs)workshops, circuslessen op scholen en je kunt er een kinderfeestje houden.


Crowdfunding

En dat hoopt Circaso nog lang te blijven doen. Vorig jaar is de trainingsruimte echter van een particuliere eigenaar - B.O.M. ReVa - overgegaan naar de Gemeente Den Haag. Deze heeft het achterstallig onderhoud aan de buitenzijde weggewerkt, de verwarming gemaakt en het pand brandveiliger gemaakt. De keerzijde is dat de huur nu verdrievoudigd is. Om dat de komende jaren te kunnen blijven betalen, wil Circaso de zaal een broodnodige opknapbeurt geven. Zo wordt deze ook voor andere partijen interessant om te huren. En natuurlijk wil het circus graag haar eigen ‘artiesten' eindelijk eens een mooie trainingszaal kunnen bieden.

Anja hoopt dan ook heel hard dat ze deze ruimte met de crowdfunding die vorige week startte, een flinke facelift kunnen geven. “We krijgen geen structurele subsidie”, verklaart Anja. “Dat heeft als voordeel dat je onafhankelijk bent, en als nadeel dat je zelf je broek moet ophouden. De komende vier weken streven we ernaar met crowdfunding het benodigde bedrag van 15.000 euro bij elkaar te krijgen. Zo kunnen we hopelijk een basis leggen, waarbij heel Den Haag nog jarenlang van circuslessen en optredens kunnen genieten. Want Circaso is er voor iedereen.”


Meedoen

De komende maand gaan leden en ouders van Circaso dus aan de slag voor het inzamelen van het benodigde bedrag. Ook mensen en scholen die het circus een warm hart toedragen, kunnen meedoen aan de crowdfunding. Door een workshop te boeken, geld te doneren (waar je ook iets voor terugkrijgt) of op andere wijze. Voor meer informatie over de crowfunding kijk op www.voorjebuurt.nl/circaso. 

Voor lessen, clinics en kinderfeestjes, kijk op www.circaso.nl

Afbeelding
Afbeelding