Afbeelding
Foto: Nico Mos

Thor de Bataaf start met KNLTB-instroomtrainingen voor de jeugd

Op drie locaties in de Haagse regio gaan in september de instroomtrainingen van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) van start voor jeugd van 7 tot en met 10 jaar. Nieuwkomer is de locatie van tennisvereniging Thor de Bataaf, aan de Ver-Huëllweg. Onder auspiciën van de KNLTB gaat Jade Schoelink, zelf al jarenlang speler van het eerste team bij Thor de Bataaf, deze trainingen verzorgen.

“De KNLTB is een jaar of vier geleden gestart met het instroomprogramma. Tennisscholen in samenwerking met de KNLTB werken aan de kwaliteit van het tennis van de jeugd. De KNLTB geeft licenties aan instroomtrainers om de kwaliteit van de trainingen te kunnen waarborgen en daar ook sturing aan te kunnen geven”, legt Frank Dankaart, voorzitter van Thor de Bataaf uit. “We zijn een tijdje geleden gestart met ons beleidsplan. Een belangrijk speerpunt van dat plan is het verder ontwikkelen van de Haagse jeugd op Thor, om aansluiting te vinden met de tennistop van Thor en de andere clubs in Den Haag.”

Een samenwerking als instroompartner zou voor Thor de Bataaf dan ook een goede aanvulling zijn. Gelukkig zag de bond dit ook wel zitten. “Met het ledental van Thor was het lastig om binnen de bestaande trainersstaf ruimte te vinden voor invulling van de instroomtraining op Thor. Gelukkig konden wij een beroep doen op Jade, uit ons eerste team, die in het bezit is van trainersdiploma A en B en zich nog steeds verder wil ontwikkelen binnen de sport.”


De succesvolle instroomtrainingen voor de jeugd bestaan nu twee jaar op de tennisparken Leeuwenbergh en De Rhijenhof. Dit jaar kunnen de jeugdspelers, geboren in 2014 en 2015, dus ook terecht bij Thor de Bataaf. “Alle KNLTB-jeugdleden in deze regio hebben van de bond inmiddels een e-mail ontvangen. Zij kunnen hun kind opgeven voor een voorspeeldag bij één van de aangesloten instroomtrainers”, legt Jade de procedure uit. “Er is bij elke club een voorspeeldag, bij ons is die op 11 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Na de voorspeeldagen wordt een selectiegroep gemaakt die start aan de instroomtraining. Het programma duurt 30 weken en de spelers krijgen wekelijks twee uur training, waarvan anderhalf uur tennis een half uur fysieke training. De bedoeling is dat kinderen, naast de instroomtraining op hun eigen club, nog een club-overstijgende training krijgen.”


Jade speelt al meer dan tien jaar in het eerste team van Thor de Bataaf en heeft altijd haar best gedaan om zo hoog mogelijk op de WTA-ranking te komen. “Toen ik 23 jaar was, heb ik de keuze gemaakt een maatschappelijke carrière te starten. Uiteindelijk kwam ik terecht bij tennisclub Park Marlot in Wassenaar. Van daaruit heb ik de trainersopleiding gedaan. Eerst de A, toen de B en nu ga ik ook de C opleiding starten”, vertelt Jade enthousiast.

Toen Jade werd gevraagd om het instroomprogramma voor de jongste jeugd op zich te nemen, zag zij dit als een mooie kans om zichzelf verder te ontwikkelen. “Ik werk al met gedreven jeugdspelers binnen de club, en dit is een mooie toevoeging om de jonge jeugd met ambitie in de regio samen te laten trainen. Door het verzorgen van het instroomprogramma voor de KNLTB hoop ik mijn steentje bij te dragen aan dit traject, waardoor we uiteindelijk meer jeugdspelers naar een hoger niveau kunnen brengen. Voor mij is dit een uitdaging waarin ik mijn ei kwijt kan. Ik ben ook blij dat Thor de Bataaf mij deze kans geeft”, besluit Jade.



Tekst: Nico Mos