Afbeelding
Foto: PR

"Doorgeven verhalen over vrijheid nu belangrijker dan ooit"

De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Tijdens Verhalendag op donderdag 31 maart deelden ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, veteranen en erfgoeddragers daarom in Madurodam hun verhalen over onderdrukking en vrijheid met kinderen. Door hun persoonlijke verhaal met toekomstige generaties te delen, maakten zij duidelijk: juist nu, met een oorlog in Oekraïne, is het belangrijker dan ooit om te beseffen dat je aan vrijheid moet blijven werken.

Presentatrice Dieuwertje Blok trapte de dag af door haar familiegeschiedenis voor een publiek van honderden kinderen te delen. Zij werd in een Joodse familie geboren. Veel van haar familieleden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Blok na afloop: "Gun elkaar de ruimte om eigen keuzes te maken. Onze grootste opdracht is om vrijheid te delen. Maar minstens net zo belangrijk is: hoe vrij laat ik een ander?”


Omdat het steeds lastiger wordt ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun ervaringen met oorlog en vrijheid te laten vertellen, maakte de Verhalendag gebruik van nieuwe vertelvormen. Zo werd het persoonlijk drama van Louis Steenhuis (81 jaar) als een toneelstuk opgevoerd, dat door en met kinderen is bedacht en uitgevoerd. Louis belandde als klein kind tijdens de oorlog in een weeshuis en werd daarna naar verschillende concentratiekampen gestuurd, maar kwam gelukkig weer thuis. Ook vertelde de 12-jarige Markian uit Oekraine hoe hij twee weken geleden uit Kyiv voor de oorlog vluchtte. 


De Verhalendag is het startsein van alle educatieve projecten in de opmaat naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH). De NKH is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden.