40-jarig jubileum HGVS

Op zaterdag 9 april aanstaande viert de Historische en Genealogische vereniging Scheveningen (HGVS) het 40-jarig jubileum in Muzee Scheveningen.

Het was 40 jaar geleden toen een aantal Scheveningers zich bezorgd toonden voor het behoud van het Scheveningse erfgoed. Er was wel een Schevenings museum met een erfgoedcollectie, maar de oprichters wilden meer aandacht voor de genealogie van de Scheveningse bevolking. De term 'van wie ben jij er een' was in Scheveningen een gevleugelde uitdrukking, omdat bepaalde familienamen veel voorkwamen. Zo werd in een ruimte van de begrafenisondernemer Jol het Centrum voor familiegeschiedenis Scheveningen opgericht.

Erfgoed is een verzamelnaam van voorwerpen of gebruiken, die generaties het waard vinden om door te geven aan volgende generaties. Duidelijk is dat het voor Scheveningen in die tijd ging om erfgoed dat vooral betrekking heeft op de visserij en daarmee verwante beroepen zoals nettenfabrikanten, kuipers en vishandelaren. Het belang van de visserij voor de Scheveningse beroepsbevolking is in de loop van de jaren sterk afgenomen. Het verhaal achter de voorwerpen in Muzee Scheveningen dreigde met het uitsterven van de vorige generatie verloren te gaan.

Het Centrum voor familiegeschiedenis Scheveningen wilde het verhaal achter het erfgoed levend houden en ook bijhouden welke families een belangrijke stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van Scheveningen. De leden van het centrum hebben zich daarom verder gericht op de geschiedenis van Scheveningen. En zo werd de naam van het 'Centrum voor familiegeschiedenis' gewijzigd in 'Historische en Genealogische vereniging Scheveningen'.

De vereniging telt inmiddels ongeveer 240 leden, sommigen daarvan waren bij de oprichting betrokken en zijn een leven lang lid gebleven. Op 9 april aanstaande wordt het 40-jarig jubileum gevierd in Muzee Scheveningen met een feestelijke middag voor HGVS-leden.