Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Boeiend boek brengt duinfauna voor het voetlicht

De duinen rondom Scheveningen herbergen vele diersoorten. Gek genoeg is er niet veel lectuur over te vinden. Nieuw in het schaarse aanbod boeken is 'Duinbeestjes' van Monica Hoogduin, duinliefhebber pur sang. Haar kleurrijke boekwerk, 47 pagina’s vol dierenpracht, verscheen half maart in eigen beheer. Duinbeestjes komt voort uit haar eerste boekje 'Bloeiend Westduinpark'. Na het in kaart brengen van de flora in de duinen, was het nu de beurt aan de fauna. Monica schreef zelf de teksten en deed als amateurfotograaf de fotografie.

De ondertitel luidt ‘Beestjes in de Haagse duinen’. Bijzonder veel aandacht besteedt Monica aan de minst aaibare diersoorten: insecten. Voor de schrijfster een logische keuze. “Sinds 2019 schrijf ik over de natuur. Mijn eerste boek ging over de flora die je vindt in het Westduinpark. Ik werd getriggerd door al die beestjes die op bloeiende planten afkomen. Uiteindelijk had ik een hele fotoverzameling van planten, bloemen en beestjes waar ik wat mee moest. Vanaf 2021 lag mijn focus op de verschillende dieren.”

Met name vlinders als het Icarusblauwtje en het Zandoogje nemen een prominente plek in in Duinbeestjes. “Die zijn zo gaaf en zo mooi getekend! Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten zijn. Dat geldt ook voor libellen. Mijn nieuwe boekje laat zien hoeveel soorten beestjes in de duinen leven, waar je zo aan voorbij loopt. Dit is zoal wat er leeft als je er oog voor hebt.” Zo was er de grote buizerd, die Monica op de gevoelige plaat vastlegde en die in haar boek terugkeert. En de boomkikker die ze per toeval tegen het lijf liep. ‘Mazzel hebben’ noemt ze dat. Ook de bruine pad en de zandhagedis, die een sabelsprinkhaan verorbert, figureren in Duinbeestjes.


Voorkeur

Vooral de mooiste en meest zeldzame dieren nam Monica op in haar boekje. “Uiteraard is Duinbeestjes verre van volledig. Anders zou het een heel dik boek worden. Ik moest selecteren en de soorten die zeldzaam zijn, kwamen er hoe dan ook in. Mijn persoonlijke voorkeur speelde een grotere rol dan bij Bloeiend Westduinpark, vandaar de hoeveelheid vlinders en rupsen in Duinbeestjes.”

Naast de bonte verzameling aan fotomateriaal staat in korte teksten beschreven waar je de dieren kunt vinden en hoe ze leven, soort bij soort. Geen probleem voor Monica die gewend is vergaderingen te notuleren. “Ik schreef zo toegankelijk mogelijk, dus korte beschrijvingen van de dieren, aangevuld met eigen ervaringen. Dat resulteerde in een boekje dat interessant en leuk is voor volwassenen en kinderen. Bij elkaar schreef ik drie tot vier weken aan Duinbeestjes.”

Van een ecoloog kreeg Monica al een positieve reactie op Duinbeestjes. En ook andere geïnteresseerden laten zich horen. “De duinen zijn de achtertuin van wijken die aan de kust liggen. Vooral mensen die daar wonen, vinden Duinbeestjes erg leuk. Dan zeggen ze dat ze niet wisten dat er zoveel soorten dieren bij hun in de buurt leven.”


De complimenten

Monica heeft een passie voor fotografie. Dat kwam haar goed van pas bij de realisatie van Duinbeestjes. Waar vriendin Trieneke van Epen tekende voor de illustraties, deed Monica alle fotografie zelf. Dat resulteerde in prachtige foto's.

Goede respons heeft Monica al gekregen. "Van vaste klanten die mijn eerste boek kochten, kreeg ik hartverwarmende reacties. Ze vinden het een fantastisch boekje”, aldus de natuurliefhebster. "Mensen vinden hem gaaf, bijzonder en kleurrijk. Na enkele dagen had ik al zeventig exemplaren verkocht.” Het zit hem in de aantrekkelijkheid van Duinbeestjes, weet Monica. "Voor opa's en oma's is het natuurlijk erg leuk om samen met je kleinkinderen naar al die beestjes te kijken.”

Duinbeestjes is verkrijgbaar via de website van Monica, www.bloeiendwestduinpark.com. Hier vind je nog meer gefotografeerde en beschreven flora en fauna. Monica Hoogduin werkt aan een derde boek. "Die zal gaan over paddenstoelen in Haagse parken.” Wordt dus vervolgd!


Tekst: Harry Oosterveen