Elk leven is een boek waard

Ieder mens heeft een verhaal. Elk leven heeft betekenis. Menig oudere denkt of zegt wel eens: ‘Ik heb zoveel meegemaakt, ik zou een boek over mijn leven kunnen schrijven.’ Die gedachte kan werkelijkheid worden, met een vrijwilliger die uw levensverhaal optekent.

De Stichting Haagse Levensboeken organiseert het optekenen van levensverhalen. De stichting koppelt een vrijwillig schrijver aan een verteller: degene die zijn of haar levensverhaal wil laten optekenen.

De ontmoetingen op zich zijn al heel waardevol en beslaan doorgaans een periode van enkele maanden. Samen een leven doornemen, emoties ondergaan, woorden vinden. Een proces dat uitmondt in een levensboek, bedoeld voor de verteller zelf en mensen die dichtbij staan. In de praktijk blijkt het geschreven verslag veel voldoening te bezorgen aan de verteller, familie en vrienden. Op deze wijze zijn in de afgelopen jaren al vele honderden levensboeken verschenen.


Iedereen kan een verteller zijn. Dat het leven van ‘gewone mensen' een boeiend verhaal kan opleveren, is al vaak genoeg aangetoond. Een goed geheugen is niet nodig, de behoefte om te praten is voldoende. De meeste vrijwilligers zijn geen professionele schrijvers, maar mensen die in hun vrije tijd een ander willen ontmoeten om de betekenis van een levensverhaal te zien en in woorden vast te leggen. De ervaring leert dat zowel schrijvers als vertellers dit proces als enorm positief waarderen.


Aan het schrijven van een levensverhaal door een vrijwilliger zijn geen kosten verbonden. Mocht de verteller één of meerdere boeken willen laten drukken dan zijn deze kosten wel voor rekening van de verteller.


Meer informatie

Zou u uw levensverhaal willen vertellen? Heeft u interesse in het terugvinden van uw verhaal in een levensboek? Op de website www.haagselevensboeken.nl vindt u veel informatie en kunnen vertellers zich aanmelden. U kunt ook een bericht sturen naar e-mail: info@haagselevensboeken.nl of bellen met de heer Lou Verhage, via telefoon: 06-50243155.