Afbeelding
Foto: PR

Joop van Toor blikt terug op een prachtige voetbaltijd

Scheveningen heeft door de jaren heen vele goede voetballers voortgebracht. Eén daarvan is Joop van Toor. Voor hem leek een gouden toekomst te zijn weggelegd, maar door een aantal blessures kwam daar helaas abrupt een einde aan. Al met al kijkt Joop toch terug op een prachtige voetbalcarrière. Zowel als voetballer, maar vooral als trainer.

Joop van Toor (64) groeide op in de Sloepstraat en werd op 9-jarige leeftijd lid van SVV Scheveningen, dat toen nog op Duinhorst in Wassenaar speelde. Al op 15-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste zaterdagteam van Scheveningen en amper twee jaar later had hij, als voorstopper, een vaste basisplaats bij Zondag 1 weten te veroveren.


Het was trainer Martin van Vianen die Joop op 21-jarige leeftijd naar profclub Telstar wist te halen. Opvallend genoeg niet als voorstopper maar als spits, want bij SVV Scheveningen scoorde hij aan de lopende band.

Joop presteerde uitstekend bij Telstar, maar net op het moment dat de club uit IJmuiden in de nacompetitie moest gaan strijden voor promotie naar de Eredivisie brak hij zijn middenvoetsbeentje. Mede hierdoor, gevolgd door ook nog een slepende liesblessure, kwam Joop in het tweede seizoen bij Telstar niet aan spelen toe. Sterker nog, uiteindelijk werd hij zelfs afgekeurd voor het betaalde voetbal.


Joop van Toor keerde terug naar zijn geliefde SVV Scheveningen, waar hij alweer snel een vaste waarde bij het eerste elftal van de zondag werd. Bovendien had hij inmiddels zijn trainersdiploma behaald en nam hij de A1 onder zijn hoede. Zowel als voetballer en als trainer ging alles weer voor de wind met hem. Echter op 26-jarige leeftijd kwam er abrupt een einde aan Joops voetbalcarrière doordat hij zijn kruisband volledig afscheurde. Vanaf die tijd stortte hij zich volledig op zijn trainersloopbaan.


Maar liefst acht jaar lang was hij zeer succesvol met de A1. Niet alleen promoveerde Van Toor met zijn elftal naar de Promotieklassen, ook werden er vele grote internationale toernooien gewonnen en leverde hij de ene na de andere talentvolle Scheveningse voetballer aan de Zaterdag 1 af. Het hoogtepunt voor Joop was toch wel dat zijn A1 winnaar werd van het grote Internationale jeugdtoernooi van HSV DUNO. In de finale werd zelfs met sprankelend voetbal het grote Wolverhampton Wanderers met 3-0 verslagen. Misschien was dit wel het beste A1 elftal dat Scheveningen ooit heeft gekend.


Na acht jaar trainer te zijn geweest van de A1 van Scheveningen werd Joop benaderd door HSV VUC trainer Jan Hoos of hij zijn assistent-trainer wilde worden. Bij VUC kende hij vervolgens ook zes prachtige jaren. Bij de VV De Zwarte Schapen kwam Joop als trainer op eigen benen te staan. Naar eigen zeggen was het bij De Zwarte Schapen de gezelligste periode uit zijn voetbalverleden. "Wat was dat een wereldvereniging", zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. Hierna volgde er nog wel een aantal clubs voor trainer Van Toor, maar die zouden nooit het niveau van Scheveningen en VUC en de gezelligheid van De Zwarte Schapen halen.


Tekst: Rob Pronk